SAUDIJSKI PRINC: Preneću Rijadu da je Srbija protiv Kosova u Unesku
Foto: Tanjug Slobodan Miljević

Prijem kod premijera

SAUDIJSKI PRINC: Preneću Rijadu da je Srbija protiv Kosova u Unesku

Politika -
Predsednik Visokog saveta za turizam i kulturnu baštinu Saudijske Arabije princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud izjavio je danas u Beogradu da će stav Vlade Srbije, koja se protivi članstvu Kosova, na odgovarajući način preneti u Rijad.

"Pitanja u vezi sa Kosovom i Uneskom spadaju u nadležnost drugog ministarstva u Saudijskoj Arabiji i tokom ove posete o tome ne bih govorio. O tome sam danas razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i potpredsednikom Vlade Rasimom Ljajićem i njihov stav u vezi sa pitanjem Kosova u Unesko preneću u Saudijsku Arabiju na odgovarajući način", rekao je Al Saud.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je Saudijska Arabija čvrsto opredeljena za očuvanje i zaštitu kulturnog nasleđa svih naroda na svetu i da je ta kraljevina donela zakon koji pokriva upravo tu oblast.U svojoj politici prema kulturnoj baštini čvrsto stojimo uz Unesko i uskoro će na listu zaštićene kulturne baštine u našoj zemlji biti uneta i ona koja u Saudijskoj Arabiji do sada to nisu bila. Podržavamo politiku očuvanja kulturne baštine bez obzira kojoj naciji i veri pripadaju”, poručio je Al Saud.

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević
Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Izvršni savet Uneska većinom glasova predložio je na sednici 21. oktobra da Kosovo bude prijemljeno u tu organizaciju, a predlogu da se ova tema uopšte nađe na dnevnom redu protivili su se Rusija, Kina, Kuba, Brazil, Španija i Argentina.

Predlog je, inače, podnela Albanija, a podržalo ga je mnogo zemalja među kojima su Austrija, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Slovenija, Velika Britanija, Švedska, UAE i SAD. Za predlog je glasalo 27 članova tog tela, protiv je bilo 14, koliko je bilo i uzdržanih.

Srbija i Saudijska Arabija potpisale sporazum o saradnjiSrbija i Kraljevina Saudijska Arabija potpisale su danas prvi međudržavni sporazum u svojoj istoriji koji će, kako očekuju njegovi potpisnici, predsednik Visokog saveta za turizam i kulturnu baštinu Saudijske Arabije princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, podstaći bolju političku i ekonomsku saradnju dve zemlje.

Ljajić je, posle potpisivanja Memoranduma o saradnji u oblasti turizma, istakao da je cilj privlačenje što više turista iz Saudijske Arabije kojima će biti predstavljeni kako turistički potencijali Srbije, tako i mogućnosti za investicije. "Ova poseta će predstavljati temelj budućih političkih i ekonomskih odnosa naše dve zemlje", poručio je Ljajić. Kako je istakao, interes Srbije je da nastavi sa reformama i da u potpunosti završi proces privatizacije, a svuda gde postoji mogućnost, predstavi potencijalnim investitorima priliku za ulaganje u našu zemlju. "Ne bih voleo da bude da je ova poseta isključivo namenjena da prodamo neke banje i hotele. To je jedan mali segment ove posete. Naš cilj je da privučemo saudijske investitore i što više turista", rekao je Ljajić. On je dodao da je između dve zemlje period intezivne saradnje i poručio da očekuje posetu velikog poljoprivrednog holdinga iz Saudijske Arabije. "Potrebno je potpisati Sporazum o ekonomsko-tehničkoj saradnji i Sporazum za podsticaj i zaštitu investicija kako bismo napravili okvir za nastavak saradnje", rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, na tržište Saudijske Arabije Srbija će nastupiti zajedno sa Bosnom i Hercegovinom. "Time pokazujemo želju za punom regionalnom stabilnošću i saradnu sa državama u susedstvu, a time i povećavamo šanse za dolazak više turista i investicija u narednom periodu", rekao je Ljajić. Princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud izjavio je da je delegacija te zemlje u Srbiji dočekala napredak i stabilnost i najavio novu i intezivniju saradnju dve zemlje. "Srbiju vidimo kao važnog i ključnog aktera na Balkanu i u međunarodnoj zajednici. Očekujemo da ostvarimo saradnju u obostranom interesu. S radošću iščekujemo povratnu posetu srpskih poslovnih ljudi i turista", rekao je Al Saud.

On je dodao da ta država na odnose Saudijske Arabije sa Srbijom gleda kao na odnose dve ravnopravne zemlje i naglasio da je i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem danas razgovarao o daljem jačanju političkih i ekonomskih odnosa. Upitan u koje oblasti bi Saudijska Arabija mogla da ulaže u Srbiju al Saud je odgovorio da je Srbija počela da organizuje svoj investicioni portfolio koji će predstaviti inostranim investitorima mogućnosti naše zemlje i dodao da je veoma optimističan na osnovu onoga što je čuo o Srbiji. "Saudijski investitori su spremni da ulažu bilo gde u svetu. Nemamo ograničenja za to i sada je na srpskoj vladi da dođe u Saudijsku Arabiju i predstavi Srbiju kao mesto gde je dobra i stabilna klima za investiranje", zaključio je Al Saud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track