PREDSEDNIK VUČIĆ: Nemačka sprovodi brutalnu kampanju za prijem Kosova u SE, na ivici je!
Foto: Video plus

obilazak radova na izgradnji nacionalnog stadiona

PREDSEDNIK VUČIĆ: Nemačka sprovodi brutalnu kampanju za prijem Kosova u SE, na ivici je!

Politika -

Govoreći o pregovorima Beograda i Prištine, on je naveo da se Priština ponaša "bezobzirno" što prati "foliranje onih koji se prave da ne razumeju o čemu je reč"

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Nemačka vodi "žestoku, brutalnu" kampanju za prijem Kosova u Savet Evrope (SE), kao i da se teško tome suprotstaviti, ali je na Srbiji da se bori.

"Imaće između 29 i 33 glasa, a 31 im je potrebna većina (za prijem Kosova), tako da je sve na ivici", rekao je Vučić, prilikom obilaska početka radova na izgradnji nacionalnog stadiona u Surčinu.

Govoreći o pregovorima Beograda i Prištine, on je naveo da se Priština ponaša "bezobzirno" što prati "foliranje onih koji se prave da ne razumeju o čemu je reč".

"Priština donese protivpravnu odluku i svi su saglasni da je reč o brutalno donesenoj odluci o ukidanju dinara. A onda vas pozovu na razgovore i prihvate sve postulate koje je Prištrina već implementirala. Ako to vi ne prihvatite u potupnosti onda kažu da dve strane nisu bile spremne za kompromis", rekao je Vučić.

On je naveo da Beograd traži rešenje kako da isplaćuje plate i penzije Srbima na Kosovu i Metohiji, i ocenio "nikakvog dogovora o ukidanju dinara ne može da bude jer je to protivpravna akcija Prištine".

"Nećemo da učestvujemo u konvalidaciji (naknadno osnaženje) nečega što je od početka protivpravno. Što je rekao Valtazar Bogišić 'Što se grbo rodi vreme ne ispravi'", rekao je Vučić.

On je naveo da se ne prihvataju ni najlogičniji predlozi Beograda, ali da nije kriva samo Priština već i oni koji su iz Evrope potpisali i garantovali Briselski sporazum. Vučić nije hteo da komentariše najavu da će Crna Gora podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici ali da je neće sponzorisati.

Kako kaže, Priština se sada uz pomoć svojih saveznika bavi trikovima kako bi ubedili Francuze, Italijane i Monako jer su im potrebni njihovi glasovi.

U Briselu nećemo postići dogovor o ukidanju dinara, već tražimo rešenje

Smatra da po pitanju ZSO, Kosovo neće preduzeti nikakve korake.

"Pa će da kažu da će da predaju nekome nešto na nekakvu ocenu. Neće ništa uraditi, čekaće da ovi drugi prihvate to kao dovoljno da glasaju 'za'. Zbog žestoke brutalne kampanje Nemaca, koji rade na najbrutalniji način, teško nam je suprotstaviti se, ali nastavićemo da se borimo", kazao je Vučić.

Kako dodaje, ponosan je jer do pre nekoliko godina Srbija nije smela da kaže da misli drugačije, a danas sme i da se suprotstavi.

"Razumemo kako stvari suštinski stoje, ali to ne znači da smemo da pokažemo malodušnost. Naše je da učinimo sve što možemo i borimo se", poručio je predsednik Srbije.

Vučić je, odgovarajući na pitanje o tome da je sledeći sastanak u Briselu poslednja šansa da se dođe do rešenja o dinaru, kazao da Srbija neće da postiže dogovor o ukidanju dinara, već da traži rešenje kako da ljudima isplaćuje plate, penzije.

Ocenio je da se tu radi o bezobzirnosti onih koji, kako kaže, u najmanju ruku foliraju da ne razumeju o čemu je tu reč.

"Priština donese protivpravnu odluku o ukidanju dinara, svi su svesni, pozovu na razgovore, prihvate sve postulate koje je Priština već implementirala i onda ako ne prihvatite kažu dve strane nisu bile spremne na kompronmis. Prave se naivni i da ne vide i ne razumeju o čemu je reč. Mi nećemno postići dogovor o ukidanju dinara, mi tražimo rešenje", kazao je Vučić.

Kako je istakao nikakvog dogovora neće biti jer je to protivpravna odluka.

"Ne pada nam napamet, a ako hoće da omoguće da ljudi primaju plate i penzije, nema problema, ali oni neće da prihvate ni najlogičnije stvari", kazao je.

Kako navodi, Priština neće Poštansku štedionicu jer je državna banka.

"Kažemo naćićemo privatnu srpsku banku, a oni kažu ne, nećemo ni privatnu, nećemo vam dati licencu", naveo je.

Navodeći da je to pitanje teško i da ima mnogo problema, Vučić kaže da svi znaju ko je kriv, samo se prave nevešti.

Predsednik dodaje da ako se ne omogući dinar na Kosovu, dogovor je da se doplati ljudima za prevoz do administrativnih prelaza.

"Već smo to dogovorili, i na Brnjak, Jarinje, ali i na Merdaru, na Končulju, postavićemo i automate i naše banke, pa ćemo ljudima da plaćamo prevoz. Ali, život postaje nesnosan i za to nije kriva samo Priština, već i oni koji su sa nama potpisali Briselski sporazum", istakao je.

Kako kaže, kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju će, nakon toga što je pre 10 meseci zabranio srpsku robu, ukinuo dinar, maltretira i progoni Srbe i Bošnjake, ukinuti sankcije, iako niko nije shvatio šta su sankcije, a na tome najglasnije rade Nemci, Skandinavci, oni koji se, kako dodaje, najviše zalažu za rezoluciju protiv Srba.

Kurir.rs/Beta/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track