SNP: Skupšština Srbije da poniššti odluku o konfiskaciji Trepče
Foto: Dala Branisalva Majdarević

Neotuđiva svojina države Srbije

SNP: Skupšština Srbije da poniššti odluku o konfiskaciji Trepče

Politika -

BEOGRAD - Srpska narodna partija (SNP) zatražila je danas od Skupštine Srbije da poništi odluku privremenih organa Kosova o konfiskaciji rudarsko-metalurškog kombinata "Trepča" i da je proglasi nelegalnom.

Srpska imovina na Kosovu i Metohiji je neotuđiva svojina države Srbije i njenih građana, a pokušaji kosovskih vlasti da privatizuju srpska preduzeća i da ih pretvore u javnu imovinu lažne države Kosovo predstavljaju direktno kršenje Ustava i međunarodnog prava, saopšteno je iz te stranke.

SNP podseća da je Srbija u poslednjih 60 godina uložila više od 17 milijardi dolara u putnu, energetsku i telekomunikacionu infrastrukturu na KiM čime je ostvarila i u tom periodu potvrdila vlasništvo nad 80 odsto infrastrukturnih i privrednih kapaciteta u južnoj srpskoj pokrajini.

Pravo svojine je apsolutno i neprikosnoveno pravo u svakom demokratskom društvu na svetu i zato Srbija mora da učini sve da, uz pomoć svojih iskrenih prijatelja i saveznika u međunarodnoj zajednici, spreči otimanje srpske imovine na KiM, smatra SNP.

"SNP upozorava da je Srbija otišla predaleko u činjenju štetnih ustupaka prema EU po pitanju Kosova i Metohije i poziva zvanični Beograd da insistira na doslednom poštovanju međunarodnog prava i primeni Rezolucije 1244, oslanjajući se na tom putu na svu pomoć i podršku koju može da dobije od prijateljske Rusije i njenog lidera Vladimira Putina", zaključuje ta stranka u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track