SOONEGO: Italija za što brže otvaranje poglavlja
Foto: Parlament.gov.rs

Predsednik parlamentarne delegacije Italije u Srbiji

SOONEGO: Italija za što brže otvaranje poglavlja

Politika -
On je dodao da članstvo Srbije u Evropskoj uniji ni na koji način ne sme biti uslovljenio članstvom u NATO

BEOGRAD - Predsednik parlamentarne delegacije Italije pri Centralno-evropskoj inicijativi senator Lodoviko Sonego izjavio je danas da Italija snažno podržava evropske integracije Srbije i da pruža punu podršku što bržem otvaranju pregovaračkih poglavlja.

On je na sastanku Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Skupštine Srbije i parlamentarne delegacije Italije pri CEI dodao da članstvo u Evropskoj uniji ni na koji način ne sme biti uslovljenio članstvom u NATO.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije Sonego je naglasio da zemljama zapadnog Balkana treba ostaviti mogućnost slobodnog izbora za članstvo u NATO, bez pritisaka, po slobodnoj volji i izboru. Italijanski senator najavio je da je u toku priprema deklaracije kojim bi se Evropskoj uniji uputila poruka značaja nastavka proširenja i tim povodom uputio poziv predstavnicima Narodne skupštine za učešće u generalnoj skupštini CEI, koji će u novembru biti održana u Skoplju.

"Cilj skupa u Skoplju treba da bude podsećanje Evrope da je zapadni Balkan i dalje otvoreno evropsko pitanje, čiji značaj ne sme biti potcenjen", naglasio je Sonego.

Na sastanku je bilo reči i o o značaju unapređenja oblasti infrastrukture, transporta i energetike, pa je predsednica Odbora Aleksandra Tomić upoznala goste sa delokrugom rada novoformiranog Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije.

Ona je zahvalila na ruci saradnje koju je senator Lodovik svojim pozivom i predlozima pružio Srbiji, kao i na poruci da Srbija treba da bude stožer zapadnog Balkana. Govoreći o bogatoj privrednoj saradnji između Italije i Srbije, predsednica Odbora je ukazala na postojanje velkog interesovanja italijanskih poljoprivrednika za srpsko tržište.

Kako je istakla neophodno im je omogućiti da prek IPARD fondova pristupe srpskom tržištu. Tome bi dodatno doprinela i saradnja sa Privrednom komorom Italije, zaključila je Tomić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track