ŠVAJCARSKI NOJE CIRHER CAJTUNG: Dačića sustiže prošlost
Foto: Beta

Neubedljiva odbrana

ŠVAJCARSKI NOJE CIRHER CAJTUNG: Dačića sustiže prošlost

Politika -
Objavljivanje starih video snimaka sastanaka Ivice Dačića sa Rodoljubom Radulovićem uzdrmali su javnost u Srbiji, prenosi danas švajcarski list Noje cirher cajtung ocenjujući da Dačićeva odbrana nije baš uverljiva

CIRIH - Srpski ministar spoljnih poslova i potpredsednik vlade Ivica Dačić je, kako se navodi, Evropejac; predsednik SPS i bivši premijer koji se zalaže za približavanje EU, koji i ove godine, kao predsedavajući OEBS-u ostavlja dobar utisak.

"Sada mu, međutim, preti njegova prošlost“, piše list u tekstu pod naslovom "Dačićev prijatelj, mafijaš".

Na objavljenim snimcima iz 2008. i 2009. godine Dačić i Radulović se vide nasmejani. "Njih dvojica se očigledno dobro poznaju, nazdravljaju i zajedno puše cigare. Na kraju Dačić sa jednom belom kovertom napušta lokal. Preostali snimci prikazuju ukupno devet sastanaka Radulovića sa Dačićevim saradnicima, između ostalog i sa visokim oficirom policije i šefom njegovog kabineta",

Kako se konstatuje, od objavljivanja snimaka, u srpskom političkom establišmentu zavladala je velika napetost.

"Inače dovitljiv premijer Aleksandar Vučić, u čijoj vladajućoj koaliciji je i SPS, malodušno je obećao da će se pobrinuti za slučaj. Od tada ćuti", piše list.

Dačić je, kako se podseća, u jednom televizijskom nastupu, objasnio da su optužbe stare i da tada nije znao da je Radulović kriminalac.

"Dačićeva odbrana je malo uverljiva. Radulović je još 1999. i 2003. optužen za ilegalne poslove sa naftom. Čudno je da Dačić nije znao ništa o istrazi koja je bila u njegovoj nadležnosti", pise list.

Sumnjivo je, kako se ocenjuje, i to što je narko krug oko Radulovića i njegovog još moćnijeg poslovnog partnera Darka Šarića, krajem 2008. bio obavešten o istrazi direktno iz Ministarstva policije.

Narko-kartel je od tada promenio komunikacione kanale, što Šarića i Radulovića nije zaštitilo da budu osuđeni na kazne od 20 i 12,6 godina zatvora zbog krijumčarenja kokaina.

Istragu su uglavnom vodile međunarodne službe. Šarić se prošle godine predao, a Radulovic je i dalje na slobodi i pretpostavlja se da živi u SAD, piše "Noje cirher cajtung".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track