TOMISLAV NIKOLIĆ ZA KURIR: Umalo da se zovem Sreten
Foto: Marina Lopičić

Kako je šef države postao Tomislav

TOMISLAV NIKOLIĆ ZA KURIR: Umalo da se zovem Sreten

Politika -

Odlazećem predsedniku Srbije nije bilo suđeno da ponese ime po svecu, već su ga krstili po princu iz kraljevske dinastije Karađorđević

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić umalo da nosi ime Sreten, jer je rođen na istoimeni crkveni praznik! Međutim, to ime mu je „izmaklo“ jer su kumovi ipak odlučili da ga nazovu po princu Tomislavu Karađorđeviću.

Dobio ime po njemu... Tomislav Karađorđević
Dobio ime po njemu... Tomislav Karađorđević

On je, kao što je poznato, rođen na Sretenje, 15. februara 1952, a kao što je običaj u srpskom narodu, deca koja su rođena na praznik obično dobijaju ime po tom svecu jer se veruje da će im biti zaštitnik. Međutim, kumovi su ipak presudili i odlučili da se zove Tomislav, i to po princu Tomislavu Karađorđeviću.

- Tada se držalo običaja da kum daje ime detetu. Te 1952. bio je prkos i smelost dati ime po Karađorđevićima. Mislim da mi se taj prkos urezao u narav, mada nisam monarhista - otkrio je ranije Nikolić za Kurir.Princezi Jelisaveti Karađorđević prija što je odlazeći predsednik Nikolić dobio ime po njenom bratu Tomislavu.- Ako je tačno, to je onda lepo. Tomislav je lepo ime i on je mnogo dobar čovek. Ali ne vidim tu ništa bitno, to je samo obično ime - rekla je princeza Jelisaveta.

Završna turnejaKINEZI NAS VIDE KAO ISKRENOG PRIJATELJAPredsednik Nikolić se tokom posete Kini sastao s predsednikom ove zemlje Si Đinpingom, ali i sa premijerom Li Kećengom i predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Deđengom. Nikolić je istakao da Srbiju i Kinu u budućnosti očekuje mnogo zajedničkih poduhvata, dok je Kećeng rekao da Kina posmatra Srbiju kao iskrenog prijatelja.

D. Luković - S. Đurić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

IZBORNA NOĆ: Kurir pre svih!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track