VIDEO LAVROV SA DAČIĆEM I NIKOLIĆEM: Pozdravite mi predsednika Putina!
Foto: Tanjug Oksana Toskić

Predsedništvo Srbije

VIDEO LAVROV SA DAČIĆEM I NIKOLIĆEM: Pozdravite mi predsednika Putina!

Politika -
Poželevši mu toplu dobrodošlicu, Nikolić je obraćajući se Lavrovu podsetio da nas veže prijateljstvo dugo više od 200 godina u toku kojih je svaka srpska proslava, slavlje ili godišnjica bila vezana za Rusiju i njenu podršku
1 / 4 Foto: Tanjug Oksana Toskić

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova koji od sinoć boravi u poseti Beogradu.

UŽIVO SASTANAK MOŽETE PRATITI OVDE

Poželevši mu toplu dobrodošlicu, Nikolić je obraćajući se Lavrovu podsetio da nas veže prijateljstvo dugo više od 200 godina u toku kojih je svaka srpska proslava, slavlje ili godišnjica bila vezana za Rusiju i njenu podršku.

Predsednik Srbije je šefu ruske dplomatije čestitao i na velikoj vojnoj paradi u Moskvi kojoj je lično prisustvovao, a kojom je proslavljena 70. godišnjica pobede nad fašizmom. Nikolić je naglasio da su obe naše zemlje učestovale u borbi protiv fašizma, ali i podsetio da je Garda Vojske Srbije prodefilovala Crvenim trgom prošle subote, 9. maja na Dan pobede.

Nikolić se u razgovoru s Lavrovom zahvalio na podršci Rusije kada je reč o Kosovu i nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti te južne srpske pokrajine, a potom se okrenuo ekonomskim temama rekavši da Srbija ne ceni prijateljstvo prema ekonomskoj razmeni, ali da je dobro kad uz prijateljski odnos postoji i dobra ekonomska saradnja. Nikolić je na kraju svog obraćanja šefa ruske diplomatije zamolio da prenese pozdrave predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

SASTANAK DAČIĆ-LAVROV: Odnosi Srbije i Rusije nisu predmet trgovine

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da odnosi Srbije i Rusije nisu predmet nikakve trgovine sa trećim državama ili organizacijama, da su stabilni, prijateljski i bratski i da će takva saradnja biti nastavljena i dalje.

"Oni daleko prevazilaze dnevno političke teme. Između naših zemalja nema spornih pitanja. Zahvalni smo Rusiji na podršci oko Kosova", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom. On je rekao da se često čuju ideje, uključujući i Brisel kao da je Srbija "između dve vatre" ili da "sedi na dve stolice". "Mi našu politiku ne možemo da krijemo. Imamo javno izrečene odluke. Srbija ima svoj poltiički cilj da bude članica EU, ali to ne znači da treba da prekine odnos sa prijateljskim zemljam, a tu pre svega mislim na Rusiju", rekao je Dačić.

Kako je dodao, Srbija želi da u što više oblasti razvija odnose i saradnju sa Rusijom. Lavrov je rekao da Rusija visoko ceni nivo odnosa koji ima sa Srbijom. "Ministar Dačić upravo je izneo stavove Srbije. Nema mnogo zemljama u Evropi koje imaju takav stav. Mnoge imaju stav ili... ili. Stav Srbije je originalano evropski", rekao je. Prema oceni Lavrova, bilateralni odnosi na svim nivoima između dve države su veoma dobri.

On je posebno istakao prisustvo Tomislava Nikolića na Paradi 9. maja u Moskvi, kao i odluku Srbije da pošalje svoje vojnike na tu manifestaciju. Dačić i Lavrov su pozitivno ocenili trgovinsko-ekonomske odnose Srbije i Rusije istakavši da ima još dosta prostora za njihovo unapređenje, a psoebno su razgovarali o energetici.

U tom kontekstu Lavrov je rekao da je ruska strana potvrdila spremnost za saradnju na tom planu i za isporuku gasa Srbija, dok je Dačić naglasio da Evropi nije dovoljan samo severni tok, već da je neophodno da postoji i neki južni ma kako se on zvao i da se ne sme dozvoltii da ovaj deo Evrope u tom ostane slepo crevo.

http://www.youtube.com/watch?v=I2X5iajcdzg

Srbija u načelu zainteresovana za Turski tok

Dačić je rekao da je Srbija načelno zainteresovana za projekat Turski tok, ali da o tome tek treba ozbiljno razgovarati, dok je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao da po tom pitanju Rusija nikome ništa ne nameće, već iznosi predloge na osnovu dogovora koji ima sa Turskom. "Jesmo načelno zainteresovani i želimo da učestvujemo, s tim što pozivam EU da od samog početka uđe u suštinu i da ne pravi probleme članicama EU i Srbiji", rekao je Dačić.

Kako je rekao, doći će zima jedne godine i neće biti gasa iz Ukrajine i onda ćemo se pitati ko je kriv. "Ne smemo to da dozvolimo", poručio je Dačić.

On je podsetio da se Evropa snabdeva gasom i iz gasovoda Severni tok. "Kada je u pitanju Severni tok, onda može sve, a kada je u pitanju Južni tok, onda ne, a gas pri tome dolazi iz iste zemlje. Pa, valjada imamo ista prava kao građani zemalja kroz koje prolazi Severni tok," rekao je Dačić.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković
Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Govoreći o tome kako Srbija uzima u obzir sve varijante za snabdevanje gasom, on je podsetio i na projekat gasovoda iz Azerbejdzana, ali je dodao da taj projekat ne podrazumeva da gasovod ide preko Srbije.

Dačić je naglasio da je Srbiji potrebno sigurno snabdevanje gasom i da Srbija nakon problema sa Južnim tokom traga za drugim varijantama. "Nikome ništa ne namećemo, predlažemo na osnovu dogovora sa Turskom i vidimo da postoji interesovanje za Turski tok u regionu", rekao je Lavrov.

Ruski šef diplomatije je istakao da, ako EU bude zastupala pristup zasnovan na odgovornoj oceni situacije i zainteresovanosti da se osigura energetska bezbednost, onda EU treba da podrži taj projekat i da da doprinos toj ideji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track