(VIDEO) VUČIĆ I DODIK: Bakir želi državu po islamskoj deklaraciji svoga oca
Foto: Tanjug Tanja Valič

Nemanjina 11

(VIDEO) VUČIĆ I DODIK: Bakir želi državu po islamskoj deklaraciji svoga oca

Politika -
Srbija se nikada neće odreći Srpske. Teško da bi Srbija postojala bez Srpske i Srpska bez Srbije, naglasio je premijer u današnjem obraćanju uživo iz zgrade vlade
1 / 6 Foto: Tanjug Tanja Valič

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, posle čega je usledilo njihovo zajedničko obraćanje javnosti na TV uživo.

Vučić je naglasio da se Srbija nikada neće odreći Srpske, da bi Srbija teško postojala bez Republike Srpske kao i da Republika Srpska ne bi ništa manje teško postojala bez Srbije.

On je dodao da se tokom današnjeg sastanka u Beogradu složio sa Dodikom da je neophodno održati mir i uspostaviti punu stabilnost u BiH i regionu.

Premijer Vučić se zahvalio predsedniku Dodiku što je ostavio prostora da još razmisli o održavanju referenduma, ali je naglasio da je to suverena odluka Srpske.

UŽIVO OBRAĆANJE VUČIĆA I DODIKA MOŽETE PRATITI OVDE

- Srebrenica je pokazala da je politizovan događaj i da se na pruženu ruku Aleksandra Vučića desilo ono što se desilo iako mu je Bakir Izetbegović lično garantovao bezbednost, rekao je predsednik RS Milorad Dodik komentarišući događaje prošle subote.

Foto: Pink printscreen
Foto: Pink printscreen

- Bakir Izetbegović želi da napravi državu po islamskoj deklaraciji svoga oca - naglasio je Dodik naglašavajući da institucije Srpske sprovode svoju nezavisnu istragu.

Dodik je negirao da je referendum poziv na rat, kako to komentarišu u Sarajevu, i dodao da Srpska ne želi da trpi poniženja i nametanja već da razgraniči nadležnosti sa BiH. Dodik je dodao i da je član Predsedništva BiH Mladen Ivanić pobedio na izborima za člana te institucije zahvaljujući bošnjačkim glasovima.

- Srpska je spremna da razgovara o sudu i tužilaštvu - rekao je Dodik.

Foto: RTS printscreen

O vlasniku paraćinske Staklare: Sram ga bilo! Sram ga bilo!

Vučić je odgovarajući na pitanje o sudbini paraćinske Staklare, naglasio da je reč o firmi sa privatnim vlasnikom, bugarskim tajkunom, kog bugarska država traži za kriminal,a koji državi Srbiji inače duguje 2 milijarde i 250 miliona.

- Sram ga bilo! Sram ga bilo! - rekao je Vučić rekavši da ne zna šta on više hoće jer ga država Srbija sve vreme kreditira i tu fabriku drži u životu, a on ove godine struju nije platio ni dinara. Vučić je prethodno rekao i da vlasnik Staklare duguje i za struju i za gas, a mi kao država hoćemo da EPS i Srbijagas budu profitabilna preduzeća.

Foto: Pink Printscreen

O Angeli Merkel

Na pitanje da li smatra, kako to ocenjuju mnogi, da je Angela Merkel u poslednje vreme postala veoma bahata - što se navodno vidi u ponašanju prema Grčkoj, ali i jednoj palestinskoj devojčici, Vučić je odmah odgovorio: Ne! On je dodao da poštuje Merkelovu jer na njene odluke niko ne može da utiče.

- Tako treba da se ponaša svaki odgovorni državnik - rekao je Vučić.

"Radujem se dolasku članova Predsedništva BiH"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se raduje dolasku članova Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) u Beograd, i poručio da se u prošlosti ne živi. Odgovarajući na pitanje u vezi sa najavljenim sastankom s članovima Predsedništva BiH 22. ili 23. jula, a imajući u vidu napad u Srebrenici, Vučić je ponovio da to što je prošao u Potočarima nije bilo nimalo lako, ali da se ne živi u prošlosti, prenosi Tanjug. "Naše službe bezbednosti imaju potpuno sklopljenu sliku, ali ćutimo i čekamo da vidimo šta će reći organi BiH... To nam je nauk za budućnost, u prošlosti se ne živi. Radujem se susretu s članovima Predsedništva. Verujem da ćemo u otvorenim razgovorima razmotriti zajedničku budućnost i šta možemo da uradimo u saradnji dve zemlje", rekao je Vučić.

Kako je istakao regionu je potreban mir i to je "nasušna potreba svih naših naroda i ključni uslov ekonomskog napretka". "To je ključna stvar da bismo mogli da govorimo kako ćemo da menjamo sopstvene navike, šta još treba da uradimo. Imamo mnogo važnih i dobrih razgovora da uradimo. Sastanak ćemo iskoristiti za pripreme za nastavak Berlinske konferencije u Beču, za nastavak razgovora sa Merkel...", rekao je Vučić. Trojica članova Predsedništva BiH odazvali su se pozivu premijera Srbije Aleksandra Vučiha da dođu u Srbiju, a hrvatski predstavnik kolektivnog šefa države Dragan Čović najavio je juče da bi to trebalo biti 22. Ili 23. jula.

"Niti ću ja da pritiskam RS, niti bi Dodik na to pristao"

Vučić je danas rekao da je za njega važno da predsednik RS Milorad Dodik poštuje stavove Srbije i da je spreman na razgovor, a priče o tome da Srbija na nešto prisiljava RS smatra glupostima. "Mi da vršimo pritiske na način na koji je to nekada neko radio...priče o Miloševiću - Karadžiću...to su takve gluposti da nemam reči. Niti ću ja to da radim niti bi Dodik na to pristao", rekao je premijer. Primetio je i da kao neko ko voli RS smatra da ima pravo da ukaže na ono što vidi. "Mislim da, iako nosim naočare, s vremena na vreme ih menjam, ali dioptriju ne, ponekad dobro vidim celinu odnosa, kompleksnost i složenost situacije i da je u skladu s tim i zbog zaštite interesa i Republike Srpske i BiH potrebno da više razmišljamo i zajednički donosimo odluke", objasnio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u vezi s referendumom u RS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track