Vučić: Lično sam telefonom zvao svih 15 premijera da dođu u Beograd
Foto: Nemanja Pančić

Uoči Beogradskog samita

Vučić: Lično sam telefonom zvao svih 15 premijera da dođu u Beograd

Politika -
Kinu će predstavljati premijer Li Kećijang i to će biti prva poseta jednog kineskog premijera Srbiji posle 28 godina

BEOGRAD - Kineski premijer Li Keđijang će tokom posete Srbiji u decembru biti proglašen za počasnog građanina Beograda, najavljeno je na sastanku premijera Srbije Aleksandra Vučića i zamenika ministra spoljnih poslova Kine Vang Čaoa.

Na sastanku, koji je bio posvećen održavanju predstojećeg decembarskog samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu, Vučić je rekao da Srbija podržava "politiku jedne Kine". Vučić je istakao da je lično telefonom pozvao premijere 15 zemalja centralne i istočne Evrope i da su gotovo svi potvrdili učešće na beogradskom samitu, na kojem će Kinu predstavljati premijer Li Kećijang, saopšteno je iz Vlade Srbije. Pre učešća na ovom samitu, kineski premijer Li će imati bilateralne razgovore sa srpskim zvaničnicima. To će biti prva poseta jednog kineskog premijera Srbiji posle 28 godina i biće posvećena unapređenju odnosa dve zemlje između kojih postoji tradicionalno prijateljstvo i strateško partnerstvo.

http://www.youtube.com/watch?v=Gc8qsYQjnh0

Tom prilikom biće otvoren i most Zemun - Borča koji gradi kineska kompanija. Kineski premijer Li Kećang trebalo bi da poseti Beograd u decembru gde će učestvovati na samitu 16 lidera država centralne i istočne Evrope, čiji su organizatori Kina i Srbija. Predsednik Vlade Srbije sastaće se i sa predstavnicima kompanija "Meita Grup" i "Streit Group", nakon čega će prisustvovati potpisivanju Memoranduma o razumevanju o investiranju tih kineskih kompanija u Srbiju.

Premijer će prisustvovati potpisivanju Memoranduma o razumevanju o investiranju kineske kompanije "Meita Group" u izgradnju pogona u Obrenovcu i ulaganju "Streit Group" u proširenje pogona ove kompanije u Staroj Pazovi.Memorandum će potpisati ministar privrede u Vladi Srbije Željko Sertić i predsednik "Meita Grup" Ben Čen, kao i Remi Bartelme, izvršni direktor "Streit Grup" koja posluje u okviru "Meita Group.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Peking izuzetno ceni trud srpske strane

Peking izuzetno ceni trud srpske strane kao domaćina u pripremi samita Kina - zemlje centralne i istočne Evrope (CIEZ) u decembru, jer je saradnja sa zemljama tog regiona izuzetno značajna za Kinu, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Kine Vang Čao, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vang, koji predvodi kinesku delegaciju na sastanku nacionalnih koordinatora mehanizma Kina - zemlje centralne i istočne Evrope (CIEZ), sastao se danas u Beogradu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.Kako se navodi u saopštenju, Vang je istakao da Kina pridaje poseban značaj odnosima sa Srbijom, koje karakterišu političko poverenje i jačanje saradnje u svim oblastima.Zamenik šefa kineske diplomatije je najavio da će kineska strana tražiti od Kineske razvojne banke da pripremi predloge rešenja za finansiranje pruge Beograd - Budimpešta i zahvalio na poverenju prema kineskim kompanijama koje postoji u Srbiji.Vang je rekao i da Kina podržava evropski put Srbije i podržava njen stav o pitanju Kosova.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track