25. maj – optimalni rok za setvu kasnog kupusa NS-FUTOŠKI
Foto: Nsseme

Saveti za poljoprivrednike

25. maj – optimalni rok za setvu kasnog kupusa NS-FUTOŠKI

Srbija -
Osnovni način proizvodnje NS-Futoškog jeste proizvodnja preko rasada, mada se dosta uspešno može proizvesti i direktnom setvom iz semena.

Naslovna gradsko stambeno

Prednost proizvodnje kupusa preko rasada je u manjem utrošku semena, lakšoj nezi u najmlađem periodu rasta, odnosno rasadničkom periodu, što se odražava na celokupnu proizvodnju.

Veoma je važno da se rasad kupusa ne proizvodi na mestu gde se ranije ili prošle godine proizvodio rasad bilo koje kupusnjače (kupusa, kelja, karfiola, brokole, itd).

Ukoliko se rasad kupusa proizvodi na ovakvom zemljištu, postoje velike mogućnosti pojave pre svega crne truleži (Xanthomonas), kile kupusa (Plasmodiophora brassicae), padanja rasada (Pythium), i suve truleži (Botrytis). Ove bolesti se posle teško suzbijaju, a zemljište ostaje zaraženo i do pet godina.

Proizvodnju rasada na otvoreno-hladnoj leji ne treba započinjati pre 25. maja. Setva od ovog datuma optimalno odgovara jesenjem načinu proizvodnje kupusa. Ovakvom setvom rasad pristigne za rasađivanje sredinom jula, što je optimalni rok rasađivanja kasnog kupusa sorte NS-Futoški. Rasad NS-Futoškog, koji raste pod najpovoljnijim uslovima u poređenju sa rasadom ranog i letnjeg kupusa, dospeva za 35 do 40 dana.

Za setvu koristimo uvek DEKLARISANO, novo i sortno seme iz neoštećene, originalne ambalaže....

Pogledajte sve savete iz oblasti poljoprivrede

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track