KOMARCI ZARAŽENI VIRUSOM ZAPADNOG NILA OTKRIVENI U PANČEVU: Najviše larvi u Jabuci i Starom Tamišu
Foto: Kurir

Uprskos stalnim tretmanima

KOMARCI ZARAŽENI VIRUSOM ZAPADNOG NILA OTKRIVENI U PANČEVU: Najviše larvi u Jabuci i Starom Tamišu

Srbija -

PANČEVO - Zavod za biocide i medicinsku ekologiju Beograd u svom poslednjem izveštaju naveo je da u Pančevu postoji prisustvo komaraca koji su nosioci virusa Zapadnog Nila i to na 16 od 22 lokacije.

Uzorci koji su dokazali prisustvo uzimani su 30. i 31. jula, pošto je izvršen tretman suzbijanja odraslih komaraca. Ukupan broj komaraca koji su nosioci virusa Zapadnog Nila veći je samo u Jabuci i na Starom Tamišu.

Komarci koji su nosioci virusa Zapadnog Nila pronađeni su na sledećim lokacijama: Omoljica, Vojlovica, Starčevo, Fabrika stakla, Bolnica, Banatski Brestovac, Ivanovo, Karaula, Jabuka, Glogonj, Kačarevo, Farma Kačarevo, Banatsko Novo Selo, Nadel, Kudeljarski nasip i Sportski centar na Misi.

Prema rečima gradske sekretarke za ekologiju, Zdenke Miljković, bez obzira što je broj komaraca manji od dozvoljenog, zbog prisustva nosilaca virusa Zapadnog Nila naređeno je ponovno suzbijanje ovih insekata. Problem predstavljaju visoke temperature, jer da bi preparat delovao, potrebno je da u vreme kada se tretman vrši (a to je oko 19 sati) temperatura bude bude ispod 30 stepeni Celzijusa. Po prognozama RHMZ-a, čekaju nas vreli dani, tako da je pitanje da li će tretman moći da se obavi pre sredine sledeće nedelje.

Od gradske sekretarke smo saznali i da je u poređenju s prethodnim godinama ukupan broj komaraca daleko manji od dozvoljenog.

Tako je, primera radi, u ritu ispod mosta, prethodnih godina znalo da bude i 3-4000 ovih insekata u klopci, a prema poslednjem merenju bilo ih je svega 20. Zdenka Miljković podvlači važnost akcije suzbijanja larvi kućnih komaraca larvicidom koja je u toku.

Dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančeva, obavestila nas je da u našem gradu nema obolelih od bolesti Zapadnog Nila.

(Kurir.rs/013. info)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: OPREZ! Kurir TV na usijanom beogradskom asfaltu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track