VLADAN IZ PROKUPLJA PECANJEM ZAPOČINJE SVAKU NOVU GODINU: Voda me odmara, a i pomaže da se otresem mamurluka nakon dočeka (FOTO)
Foto: B.R.

tradicionalno

VLADAN IZ PROKUPLJA PECANJEM ZAPOČINJE SVAKU NOVU GODINU: Voda me odmara, a i pomaže da se otresem mamurluka nakon dočeka (FOTO)

Srbija -

Vladan Milutinović (49) iz Prokuplja već desetu godinu započinje Novu godinu pecanjem na reci Toplici. To je postao njegov način da negujee tradiciju, a od pre nekoliko godine pridružio mu se i rođeni brat Tomislav (61).

- Volim ribolov i 1. janura krećem sa pecanjem. Voda me odmara, a i pomaže da se otresem mamurluka nakon novogodišnjeg dočeka - kaže Vladan Milutinović, kojeg svi u Prokuplju znaju po nadimku Car.

On dodaje da je sasvim slučajno došao na ideju da peca prvog dana u novoj godini. Izađe do mraka na vodu, ranije odmah nakon burne novogodišnje noći, a sada do 13 časova. Baveći se ribolovom, tvrdi da je pronašao spas od svakodne vreve i stresa. Za ribolovce kaže da su tihi i smireni ljudi, ne prave gužvu i ne larmaju i tako se u pravom smislu te reči odmaraju.

Vladan Milutinović, Prokuplje, ribolovac, Toplica
foto: B.R.

- Tradicije i simbolične radnje su nešto što nas čini posebnim. Za mene je ovo svečan čin i nadam se da ga nikada neću prekinuti.

Istovremeno ovo je prilika, kako Car peca na reci Toplici, da se pokaže i koliko je ova reka važna Prokuplju. Iako je u poslednje vreme zagađna, te je ribolovci izbegavaju, Car se nada da dolazi novo bolje vreme za ovu reku i ne želi da zaboravi da je mladost, kao i većina Prokupčana, proveo na njoj.

Pecanje je naučio od starijg brata Tomislava, te mu se i on pre pet godina pridružio. Kako kaže Tomislav, ima tu malo i ribolovačkog sujeverja, jer pecaroška godina počinje 1. januara i važno je obeležiti je.

- Moj brat i ja smo u tim momentima jedinstveni. To je vreme samo za nas i našu ljubav prema pecanju i prirodi. Lepo je imati trenutak u godini kada si sa najrođenijim - komentariše Tomislav lepotu ove njihovee tradicije.

Vladan Milutinović, Prokuplje, ribolovac, Toplica
foto: B.R.

Ulov nije važan, barem 1.januara, ali ribarska korpa nikad nije prazna. Poneka, belica, skobalj, nađe se i za njih i da se ulov podeli prijateljima .

Braća Milutinović dakle, na ovaj način svim građanima Prokuplja, pecarošima i svim ljudima čestitaju Novu godinu i žele da je u zdravlju svi provedu!

(Kurir.rs/B.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track