DELIMIČNO REŠEN PROBLEM: Potekao mlaz sa javnih česmi u Kikindi
Foto: Sasa Urosev

Muče muku sa pijaćom vodom

DELIMIČNO REŠEN PROBLEM: Potekao mlaz sa javnih česmi u Kikindi

Srbija -
Nadležni iz opštine Kikinda poručuju da će sve česme ponovo biti u funkciji, u narednih nekoliko dana

KIKINDA: Ko je koga žednog preveo preko vode tek će se utvrditi, ali je za značajan broj Kikinđana, koji proteklih dana nisu bili u mogućnosti da se na javnim česmama snabdevaju vodom, to sada manje važno. Bitnije im je da je ponovo potekao mlaz sa nekih od 14 česmi sa filterima za prečišćavanje po tehnologiji dr Miroslava Kukučke.

U gradu koji decenijama muku muči sa zdravom pijaćom vodom, jer česmuša ima “i miris i boju”, javne česme spas su za veliki broj onih koji sebi ne mogu da priušte flaširanu:

-Odlučeno je da se hitno obezbede svi uslovi i angažuju sve nadležne inspekcije, uključujući i Zavod za javno zdravlje, kako bi se građanima omogućilo snabdevanje vodom sa javnih česmi. Ne želimo da ulazimo u dalju polemiku, smatrajući da građani ne smeju da trpe zbog formalnih birokratskih uslova ili ličnih interesa pojedinaca- poručuju iz tog opštinskog tela.

Problem je, podsetimo, eskalirao nakon što su u ponedeljak, odlukom Kukučkine firme „Envirotech“, zatvorene sve česme u gradu i okolnim selima. Kao razlog za taj postupak, Kukučka je naveo da mu je ugovor sa opštinom o održavanju česmi istekao 28. februara.

Njegova firma je, ipak, do pre neki dan, brinula o njima, a u međuvremenu je raspisan tender za održavanje javnih česmi. Sem Kukučkine, prijavila se i jedna zrenjaninska firma čija je ponuda povoljnija za 250.000 dinara:

-Ako će ubuduće neko drugi brinuti o česmama, najbolje je da krene ispočetka, a mi da ne snosimo, eventualne, rizike po zdravlje stanovništva. Zato smo i zatvorili česme- izričit je dr Kukučka.Komentarišući što su neke, ipak, ponovo u funkciji, on pozorava da je diskutabilno da građani koriste vodu čiji kvalitet niko ne proverava. O tome je obavestio Pokrajinsku sanitarnu inspekciju.

Interes građana je da česme rade

Pavle Markov, predsednik opštine, podseća da je lane, prvi put, sproveden postupak javne nabavke, a posao održavanja česmi poveren dr Kukučki. Navodi da je njegova firma, u tu svrhu, proteklih godina dobijala sredstva iz budžeta:

-U interesu naših građana je da česme, uz nadzor Zavoda za javno zdravlje, rade dok se na tenderu ne donese odluka kome će pripasti posao njihovog održavanja- kaže Markov.

(S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track