UŽIVO Ibar stagnira, Morava u blagom porastu, rečice u opadanju
Foto: Zorana Jeftić

Srbija pod vodom

UŽIVO Ibar stagnira, Morava u blagom porastu, rečice u opadanju

Srbija -
Voda se iz Mačvanskog kraja polako povlači, ali evakuisani građani još dva dana sigurno neće moći da se vrate u svoje domove.

BEOGRAD - Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je danas da je zbog obilnih kiša i većeg vodostaja na nekim rekama evakusano 15 osoba, od kojih šestoro dece iz mačvanskih sela Gornja i Donja Vranjska koja je obišao.

Prema njegovim rečima, voda se iz Mačvanskog kraja polako povlači, ali evakuisani građani još dva dana sigurno neće moći da se vrate u svoje domove.

12.02 - Vodostaj Ibra od jutros nije u porastu, dok je talas Zapadne Morave koji danas prolazi kroz Kraljevo povećao nivo reke za nekih pet centimetara, potvrdio je Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu."Reke drugog reda, koje su pretile da naprave velike probleme domaćinstvima, kao što su Musina i Lađevačka reka, Ribnica i ostale rečice i potoci su u opadanju. Bunari za vodosnabdevanje Kraljevčana pored Ibra, nisu ugroženi, jer Ibar od danas stagnira. Jedino je Morava u manjem porastu, pa je zbog izlivanja zatvoren put Kraljevo – Oplanići, a u par domaćisntva je voda ušla u dvorišta", rekao je Kočović. Situacija u ulicama u kraljevačkom naselju Ribnica, koje su potopljene zbog izlivanja atmosferske kanalizacije danas se popravlja ali, kako kaže Kočović, ima dvorišta i podruma koji su pod vodom i ona će morati da se ispumpa. Splavovi na Ibru su i dalje odlukom komunalne inspekcije zatvoreni za goste, zbog visokog vodostaja Ibra koji bi ih mogao ugroziti.

10.45 - Situacija je kritična u Kosovskom pomoravlju, na području opština Klokot, Vitina i Kosovska Kamenica. Opštinske vlasti pozivaju na pružanje pomoći, navodi dopisnik RTS-a. 10.20 - Opada nivo Moravice, Rzava i Đetinje, pa se voda polako povlači sa njiva u požeškom polju i u delovima ariljske opštine. Vodostaj Lima u Prijepolju je u opadanju, javlja dopisnik RTS-a.09.30 - Put od Brzeća do turističkog centra na Kopaoniku koji je od sinoć zbog odrona bio zatvorem, prohodan je za saobraćaj.Narandžasti hidroalarm je na snazi na Južnoj Moravi, Toplici, Jablanici i Veternici, objavio je Republički hidrometeorološki zavod na svom sajtu. Žuti hidroalarm proglašen je na Kolubari sa pritokama, Zapadnoj Moravi, Ibru, Mlavi i Timoku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track