SRBIJA SE VIŠE NE CRVENI: Na snazi narandžasti i zeleni meteoalarm, najugroženiji Šabac
Foto: Dragana Udovičić

Najgore je valjda prošlo

SRBIJA SE VIŠE NE CRVENI: Na snazi narandžasti i zeleni meteoalarm, najugroženiji Šabac

Srbija -
U selima iznad Šapca bilo je izlivanja, a 27 ljudi evakuisano je iz Koceljeve. Na Kopaoniku dosad napadalo metar snega, koji trenutno pada i na Zlatiboru i u Zaječaru

BEOGRAD - Crveni upozoravajući meteoalarm od jutros više nije na snazi u Srbiji! Na snazi su trenutno zeleni na severu i narandžasti u ostatku zemlje.

Podsetimo, narandžasti alarm označava da je vreme opasno i da su prognozirane vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti oprezan, svestan rizika i redovno se informisati. Padavine od jutros jenjavaju osim na području Zlatibora i Zaječara gde trenutno veje jak sneg. Najkritičnije noćas je bilo u šabačkom kraju gde su zabeležena izlivanja, kojih je bilo i u Ljigu, Loznici, Ljuboviji i Ubu.

13.33 - Zatvoren put u obrenovačkoj opštini Poljane zbog poplava.

12.33 - Opština Krupanj i Ljubovija od jutros su bez struje zbog kvara na dalekovodu trafostanica (TS) Krupanj i Ljubovija. Ekipe EMS-a su na terenu i čine sve da se situacija u što kraćem roku normalizuje. U saopštenju se naglašava da trenutno ne postoji mogućnost napajanja TS Ljubovija iz pravca Bratunca (Bosna) zbog kvara distributivnog dalekovoda.

11.47 - Sistem zaštite od poplava Srbije je unapređen nakon pričinjene štete u prošlogodišnjim poplava i nema opasnosti od izlivanja većih reka usled obilnih padavina ovih dana, izjavio je rukovodilac RHMZ Srbije Jugoslav Nikolić. Dodao je da su izlivanja moguća na potocima ili neuređenim delovima sliva i na manjim pritokama većih reka.

Putevi neprohodni zbog palog drveća

Na području Čačka, zbog drveća koje je palo na kolovoz usled nevremena, neprohodni su putni pravci Guča - Kaona, Lis - Kravarica, Kaona - Livade i Rajac - Beršići. Ekipe putara su neprekidno na terenu i rade na otklanjanju prepreka i čišćenju puteva, saopštili su Putevi Srbije.

Foto: Printscreen Tanjug
Foto: Printscreen Tanjug

10.21 - Vlažan sneg koji pada više od 24 sata pokidao je električnu mrežu zbog čega od jutros struju nemaju potrošači u varošici Rudnik, u Pranjanima na Suvoboru i na izletištu Rajac sa okolinom, saopšteno je u opštini Gornji Milanovac. Zbog nestanka električne energije varošica Rudnik je ostala i bez vode pa su iz Gornjeg Milanovca upućene cisterne iz kojih se obavlja snadevanje stanovništva. Ekipe električara su od ranog jutra na terenu.

08.34 - Bujični tokovi u okolini Šapca izlili su se tokom noći u desetak sela i ugrozili domaćinstva i poljoprivredno zemljište, rečeno je u Štabu za vanredne situacije tog grada. U Štabu navode da je tokom noći intervenisano džakovima sa peskom i mehanizacijom i da je situacija stabilna jer se radi o izlivanjima manjeg intenziteta. Izlile su se rečice drugog reda: Dumača, Dobrava, Belorečka reka, Cerski obodni kanal u selima Bogosavac, Nakučani, Zablaće, Varna, Pocerski Metković, Stari Lipolist, Desić, Grušić.

U porastu su reke Drina, Kolubara s pritokama, Zapadna Morava, Ibar, Južna Morava, Toplica, Jablanica, Veternica i Mlava, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda gde se može videti i da su trenutno na snazi žuti i zeleni meteoalarm, ali i hidroalarm. Na sreću, crveni, koji predviđa vrlo opasne vremenske nepogode, nije više na snazi.

Gde sve pada sneg

Jak sneg jutros pada na Zlatiboru i u Zaječaru, a najhladnije je na Kopaoniku, gde je u sedam časova izmereno minus osam stepeni, dok u pojedinim mestima pada kiša. Sneg umerenog intenziteta trenutno pada u Loznici, na Crnom Vrhu, u Negotinu, Kruševcu i Dimitrovgradu, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Slab sneg trenutno pada u Kragujevcu, Kraljevu, na Kopaoniku, u Kuršumliji, Nišu, Leskovcu i Vranju, a susnežica veje u Zrenjaninu i Požegi. Slaba kiša trenutno pada u Banatskom Karlovcu, Valjevu, Beogradu, Smederevskoj Palanci i Ćupriji.

Sneg je na Kopaoniku visok 102 centimetra, Zlatiboru 52, Crnom Vrhu 41, u Sjenici 34, Kuršumliji 16, Kraljevu 11, Loznici osam, Valjevu i Požegi tri, a u Dimitrovgradu jedan centimetar.Najtoplije je u Velikom Gradištu, gde su izmerena četiri i u Smederevskoj Palanci gde je temperatura vazduha iznosila tri stepena. Na Paliću, u Novom Sadu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Beogradu i Ćupriji izmerena su dva, a u Somboru, Kikindi, Loznici, Valjevu, Kragujevcu, Negotinu, Požegi, Kraljevu, Kuršumliji i Leskovcu jedan stepen. U Kruševcu, Nišu, Zaječaru, Dimitrovgradu i Vranju izmereno je nula, na Zlatiboru i u Sjenici minus tri, a na Crnom Vrhu minus četiri stepena.

Marić: Obrenovčani, bez panike!

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je danas da nema mesta za paniku građana zbog pojačanih padavina u Srbiji, a posebno kada se radi o području Obrenovca. "Posebno apelujem za žitelje Obrenovca. Teren smo obišli, snimali iz vazduha i nema razloga da bilo koga obmanjujemo, nismo to radili ni u maju. Nema mesta panici, ne može se ova situacija porediti sa majskom", rekao je Marić.

Najugroženiji šabački kraj

Marić je dodao da je noćas najviše bio ugrožen šabački kraj, da je najvažnije da nije bilo žrtava i da je 27 osoba evakuisano iz Koceljeve. Marić je objasnio da se radi o nebranjenom delu i da je u pitanju plavljenje koje se dešava kada dođe do obilnijih padavina. "Danas je mirniji dan u odnosu na noć, ali ćemo do subote biti u režimu pune pripravnosti. Nema opušanja i u potpunoj smo mobilnosti i budnosti", kazao je Marić, koji je rekao i da je primećen ozbiljniji odnos lokalne samouprave, budući da se mnogo više preventivno radi na čišćenju kanala. On je dodao i da je u Koceljevi bilo problema sa evakuacijom i da će se i zbog toga u maju pristupiti izmenama Zakona o vanrednoj situaciji.

(EPK/Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track