SPC

Vladika Kačavenda podneo ostavku zbog bolesti

Društvo

Autor:

Sinod je primio i načelno prihvatio ostavku vladike Vasilija, ali ga je ujedno umolio da, uprkos teškoćama, rukovodi životom Eparhije zvorničko-tuzlanske do redovnog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora u maju 2013. godine

vladika Vasilije Kačavenda, penzija, vladiki penzija 1.500 evra,

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je da je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije (Kačavenda) zbog ozbiljnih zdravstvenih teškoća od Sinoda SPC zvanično zatražio da bude oslobođen aktivne službe, odnosno upravljanja eparhijom.

"Sinod je primio i načelno prihvatio ostavku vladike Vasilija, ali ga je ujedno umolio da, uprkos teškoćama, rukovodi životom Eparhije zvorničko-tuzlanske do redovnog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora u maju 2013. godine", navodi se na sajtu Informativne službe SPC-a.

Sinod navodi da je vladika iz dva razloga umoljen da ostane još na fukciji - prvi je taj što je konačno razrešenje od upravljanja Eparhijom u nadležnosti Sabora, a ne Sinoda, i drugi da bi završio započete graditeljske i druge važne projekte u poverenoj mu Eparhiji.

Vest je, kako Sinod navodi, objavljena povodom učestalih pitanja novinara zasnovanih na medijskim spekulacijama.

"Sve van ovih činjenica spada u oblast subjektivnih pretpostavki i konstrukcija", dodaje se na sajtu Infoslužbe SPC.

Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije (Kačavenda) bio je primoran da pred proširenim sastavom Sinoda Srpske pravoslavne crkve potpiše da će u naredna tri meseca otići u penziju iz zdravstvenih razloga, objavio je Danas u petak.

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (16)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Nikola

  Nikola

  znaci tvoj odgovor na optuzbu da je on silovao decu je da je on nje novotarac i druge vase magijske gluposti, pa jesi ti covece normalan, jel imas ti decu ili bar poznajes nekoga takvog? dokle religija dovede ljude, da su spremni da zatvore oci pred takvim zlocinima radi ocuvanja vere u praistorijske gluposti! pa ponudite onda vi svoje pozadine kad ... više ste vec takvi vernici.

  40 Odgovori 
 • Kvazimodo Sorabius

  Kvazimodo Sorabius

  "Da dovrsi zapocete radove..."? Pa je l preostalo jos zlata posle pozlate vladicanskih dvora?
  A je li americki ambasador dao saglasnost da ide u penziju?
  Hoce li napisati memoare, da bar znamo koliko je umesan u samoubistvo potpredsednika Nikole Koljevica?
  Jako, jako mnogo pitanja treba postaviti vladici Kacavendi. Greh je da odgovi ne dodju.

  36 Odgovori 
 • (ne)vernik

  (ne)vernik

  Kacavenda je poznat po raskosnom i raskalasnom zivotu, po specificnom odnosu prema mladim studentima bogoslovije, ali i prema muskom delu svoga stada (citaj: rasnim ovnovima). Svako ko je ikada pricao sa ljudima iz Bijeljine nikada nece biti jasno kako se takva osoba sumnjivih moralnih "kvaliteta" tako dugo odrzala na ovako visokoj funkciji. On je ... više jedan od razloga zasto sam svom statusu vernika dodao prefiks "ne".

  31 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Gordana Kocic

  Gordana Kocic

  CINICNO, POGANO, I OD CRKVE ODVRACAJUCE! DOBOLJNO ZA PAMETNE.
  STA JE SA TIM DA JE CRKVA JEDAN OD STUBOVA DRUSTVA? STUB SU POTKOPALI ROVCI NAJGORE VRSTE.
  ,,JA SA BOGOM NEMAM PROBLEMA, ALI IMAM SA NJEGOVOM ADMINISTRACIJOM,,
  ZADOJENA SAM PRAVOSLJAVLJEM BUDUCI DA DA JE SA MAJ INE STRANE 17 GENERACIJA PORAVOSLAVNIH SVESTENIKA I ZATO JE MOJA REAKCIJA ... više NA OVAKVO PONASANJE I STAV CRKVE MOZDA PRENAGLASENA, ALI NE, NIJE. TREBA DA IM SE KAZE. PRETERALI SU.
  ,, UMOLJAVA SE DA OSTASNE DO MAJA,, KO SE UMOLJAVA, KO GA UMOLJAVA? TO JE IZVINITE NA IZRAZU, MA KO TO BIO S K A R A D N O.! NEOPHODNO JE OGRADITI SE , RASPOPITI KACAVENDU, OPRATI OBRAZ AKO SE JOS MOZE, OVO JE OPSTA PROPAST.

  4 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Kad Hrvatska bude mogla da bez policije sačuva 10 ćiriličnih tabli, onda može da drži lekcije Srbiji Ivica Dačić šef srpske diplomatije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!