Vučić: Objedinjavanje VOA i VBA političko pitanje
Foto: Tanjug

Vučić: Objedinjavanje VOA i VBA političko pitanje

Društvo -
Danas obaveštajne agencije u Srbiji sarađuju bliže i bolje nego ikad, ali da uvek može bolje, rekao je srpski ministar odbrane

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je objedinjavanje agencija u jednu nacionalnu obaveštajnu agenciju, političko pitanje za čije je sprovođenje potrebno mnogo vremena.

"Za to nam je potrebno ne malo vremena i zbog navika, i zbog toga što su kod nas uvek postojali segmentirani interesi, i često smo imali konkurenciju između različitih službi, čak i skrivanje podataka jednih od drugih", rekao je Vučić u Skupštini Srbije tokom rasprave o izmeni Zakona Vojnobezbednosnoj agenciji (VBA) i Vojnoobaveštajnoj agenciji (VOA).

Ministar je kazao da bi o ujedinjavanju tehničko-tehnoloških mogućnosti agencija u jednu želeo da razgovara i s predsednikom Srbije, sa svim predstavnicima stranaka i sa svima u vladi. Vučić je naveo da danas obaveštajne agencije u Srbiji sarađuju bliže i bolje nego ikad, ali da uvek može bolje.

Direktor VBA Svetko Kovač kazao je da je ranije VBA zastupala tu ideju i napravila projekat objedinjavanja obaveštajno-bezbednosnih vojnih službi. "Srbiji sa ovakvim potrebama je dovoljna jedna obaveštajno bezbednosna vojna služba. To će biti tema rasprava", kazao je Kovač. On je naveo da funkcioneri Ministarstva odbrane i Vojske Srbije imaju dobru i potpunu kontraobaveštajnu zaštitu, i da je u to siguran.

U raspravi u Skupštini o izmenama Zakona o VBA i VOA, poslanica Demohrišćanske stranke Srbije Olgica Batić ocenila je da Srbiji potrebna jedinstvena agencija koja će na centralnom nivou prikupljati bezbednosne, vojne, ekonomske, spoljnopolitičke i druge podatke i posle analize ih u obliku sažete informacije dostavljati državnom vrhu kako bi ispravno donosio odluke.

Poslanik Demokratske stranke (DS) i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da postoji tendencija da se objedine agencije, a da pripadnici agencija treba da utvrde šta je najbolje. "Danas smo pokrenuli ideju formiranja posebne agencije koja bi gazdovala na određeni način telekomunikacijama i koja bi jedina bila provajder svim agencijama koje su autorizovane od sudova da prate komunikacije, odnosno vrše tajno prisluškivanje. Na taj način bi onemogućili da postoji zloupotreba", kazao je Šutanovac.

Tokom rasprave, poslanici vladajuće koalicije i poslanici opozicije iz DS i Liberalno-demokratske partije najavili su da će podržati izmene Zakona o VBA i VOA koje predviđaju da odluku o posebnim merama nadzora elektronskih komunikacija donosi viši sud. Opoziciona Demokratska stranka Srbije (D S S) pozdravila je predložene izmene zakona, ali je najavila da će stav o tome kako će glasati doneti posle rasprave. Poslanik D S S Nenad Popović kazao je da bi trebalo povesti široku javnu raspravu o donošenju novog zakona kojim bi se uredila oblast službi bezbednosti - i vojnih i civilnih, i da se razmotri jačanje uloge Skupštine u nadzoru VBA i VOA.

Direktor VBA Svetko Kovač rekao je novinarima da je do sada direktor VBA izdavao nalog za primenu posebne mere nadzora, a da je izmenama zakona predviđeno da primenu tih posebnih mera odobrava viši sud. "Suština je da ni do sada nije postojala mogućnost uvida u sadržaj komunikacija. Ovo je bio pristup zadržanim podacima bez uvida u njhov sadržaj, ta mera ostaje i dalje. Time se može ostvariti uvid u takozvani listing - ko je sa kim komunicirao, koliko je trajala komunikacija, ali se nije dolazilo do podataka o sadržaju tih komunikacija", kazao je Kovač. U vanrednim situacijama, kako je rekao, direktor VBA može primeniti tu meru, ali je dužan da traži saglasnost sudije. "Dogovorili smo sa najvišim pravosudnim organima da to funkcioniše u svako doba dana. Da li će to biti dežurni sudija ili neki drugi mehanizam, to će pravosudni organi da odluče", kazao je Kovač i dodao da će verovatno slično rešenje biti i za duge agencije. U Skupštini i dalje traje objedinjena rasprava o izmenama Zakona o VBA i VOA, kao i odlukama o godišnjem planu i učešću pripadnka Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track