Grebe grlo i grudi
Foto: Shutterstock

Kašalj - problem koji kvari stil života

Grebe grlo i grudi

Život -
Refleks kojim telo pokušava da „istera“ problem iz disajnih organa može biti bezazlena teškoća, ali i znak opasnih oboljenja

Počela je sezona kašlja - tog dosadnog, a izuzetno upornog zdravstvenog problema, koji u nekim slučajevima može da potraje i nedeljama i zaista pokvari stil života. Često mogu da se čuju izjave da je kašalj „zaštitnik“ zdravlja jer sprečava neželjene materije da uđu u organizam kroz usnu duplju, međutim, treba biti svestan da on može biti i simptom neke bolesti, pa čak i veoma ozbiljnih poremećaja zdravlja. Zbog toga ga nikako ne bi trebalo zapuštati i ostavljati da prođe sam od sebe. Dr Kurir je istraživao na koji način se on može lečiti i, što je najvažnije, kako razlikovati takozvani bezazleni od opasnog kašlja.Dr Goran Vukomanović, pedijatar na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, istakao je da respiratorne infekcije ne zaobilaze nikoga, a umeju da budu veoma uporne i neprijatne, da kvare aktivnosti tokom dana, ali i da remete san.

- Kašalj je jedan od najuobičajenijih simptoma, kako dečjih oboljenja, tako i oboljenja koja se javljaju kod odraslih osoba. On je refleks, odbrambeni mehanizam kojim telo pokušava da „istera“ problem iz disajnih organa. Najčešći njegovi pokretači su infekcija i alergija, a ponekad može da bude veoma ozbiljan, pa se zato preporučuje da obavezno posetite lekara - rekao je dr Vukomanović i istakao da je važno razlikovati manje ozbiljan kašalj od kašlja koji je znak infekcije.- Postoje dve osnovne vrste kašlja, suvi - koji se često naziva neproduktivnim ili nadražajnim kašljem, i takozvani vlažni ili produktivni. Ta podela je dobra za razumevanje problema, iako ima raznih prelaznih formi kašlja. Kod dece je suvi najzastupljeniji, a nastaje kao rezultat direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva. To izazivaju skoro svi respiratorni virusi, neki više, neki manje, a rezultat njihovog dejstva je ranjena sluzokoža disajnih puteva. Jedan od najčešćih razloga nadražajnog kašlja je slivanje sekreta iz nosa u grlo i dušnik, gde se on praktično zalepi, nakon čega organizam pokušava da ga izbaci. Kašlje se u napadima, a s obzirom na to da nema šta da se izbaci, ponekad zbog nadražajnog napinjanja može da dođe i do povraćanja. Što se više kašlje, sve više se oštećuje već ranjena sluznica disajnih puteva. Taj začarani krug traje sve dok ga ne prekinemo i dok se ne pobedi virus - najčešći uzročnik te vrste kašlja - objasnio je sagovornik Dr Kurira.Kako je istakao, suvi kašalj je retko pratilac nekog veoma ozbiljnog respiratornog oboljenja, a ako je bez visoke temperature i otežanog i ubrzanog disanja, a pacijent ima dobar apetit, skoro sigurno je reč o bezazlenoj virozi.

Lekovi iz prirodeSIRUPI SU BORCI

Kašalj može da se leči biljnim sirupima koji pomažu i odraslima i deci.- Oni se mogu koristiti i bez pregleda ukoliko je kašalj prisutan bez povišene temperature i bez otežanog i ubrzanog disanja. Tada je skoro sigurno reč o „slivajućem“ kašlju zbog virusne upale nosa i grla. Sirup od belog sleza pomaže kod suvog kašlja jer oblaže sluzokožu grla i pomaže organizmu. Sirup od jagorčevine i timjana olakšava tegobe u vezi sa stanjem nadraženosti disajnih puteva praćenih produktivnim kašljem, a sirup na bazi bršljana preporučuje se za smirivanje svih vrsta kašlja jer pomaže u razređivanju sluzi koja se nakuplja u disajnim putevima. Istovremeno, on ima i antivirusno i antibakterijsko dejstvo - objasnio je dr Goran Vukomanović.

Produktivni kašaljIZAZIVA GA SEKRET U BRONHIJAMA

Dr Goran Vukomanović istakao je da pored suvog ili neproduktivnog kašlja, postoji i takozvani vlažni ili produktivni. On se javlja kad su pluća, odnosno bronhije, puna sekreta, pa se kašljem on ispumpava.- Zbog toga se taj kašalj naziva produktivnim. Kad se on javi, najčešće je reč o bronhitisu, ređe o upali pluća. Kod dece, u poređenju s odraslima, ređe se javlja pravi produktivni kašalj izazvan nagomilavanjem sekreta u disajnim organima. Čak i kad zvuči „vlažno“, kod većine dece je reč o sekretu iz gornjih disajnih puteva koji daje taj vlažan prizvuk kašlju. Izuzetak su bebe koje imaju bronhiolitis - virusno zapaljenje malih i srednjih disajnih puteva, gde je prekomerno stvaranje sekreta glavni problem - objasnio je dr Vukomanović i dodao da je u tim slučajevima kašalj praćen ubrzanim, otežanim i čujnim („svirajućim“) disanjem, pa bebe brzo stignu do pedijatra i leče se inhalacijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track