OPREZNO SA PARACETAMOLOM: Tinejdžerka (17) popila previše leka i umrla!
Foto: Facebook

Predozirala se

OPREZNO SA PARACETAMOLOM: Tinejdžerka (17) popila previše leka i umrla!

Život -
Džordžija je popila paracetamol, ali tri puta veću dozu od dozvoljene i lekari nisu mogli da joj pomognu

Džordžija Litvud (17) iz Velike Britanije žalila se da se ne oseća dobro i da je boli želudac. Pomagala je tokom vikenda u frizerskom salonu, ali se zbog bolesti vratila kući. Popila je paracetamol, ali tri puta veću dozu od dozvoljene. Tokom noći je povraćala pa je ujutro otišla u bolnicu. Rekla je doktorima da je pila paracetamol.

Stanje joj se pogoršalo, prvo joj je otkazivalae jetra. Doktori su je hitno pripremili za transplantaciju, ali bilo je prekasno, oštećenja na jetri bila su prevelika. Umrla je.

"Pre odlaska u bolnicu je mrmljala i nije znala ko sam. Odmah sam znala da nešto nije uredu. Bila je srećna devojka, imala je planove za letovanje. Nije razmišljala da se može predozirati paracetamolom", ispričala je shrvana majka

Preporučena dnevna doza paracetamola je oko 60 mg po kilogramu telesne težine dnevno, ali stručnjaci kažu da i preporučena doza može biti kobna u vrlo retkim slučajevima, a rizik je veći kod ljudi koji prekomerno konzumiraju alkohol.

Najčešći razlog akutnog zatajenja jetre u zapadnim zemljama je upravo trovanje paracetamolom. Uz to je i najčešći uzrok predoziranja lekovima u Americi, Velikoj Britaniji, Australiji i Novom Zelandu.

Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track