APSURDNA ZABRANA: U Americi već 70 godina nemoguća proizvodnja i prodaja ruske balalajke
Foto: Fejsbuk

Zašto?

APSURDNA ZABRANA: U Americi već 70 godina nemoguća proizvodnja i prodaja ruske balalajke

Ludi svet -
Progon poznatog muzičkog instrumenta u Americi počeo je uoči početka Drugog svetskog rata, kada je tadašnji predsednik države Franklin Ruzvelt potpisao ukaz o zabrani balalajki na teritoriji SAD u narednih deset godina

VAŠINGTON - Zvuči neverovatno, ali već gotovo 70 godina u Sjedinjenim Američkim Državama je na snazi zabrana proizvodnje i prodaje balalajki i to neće biti moguće bar još u narednih pet godina, jer je predsednik SAD Barak Omaba novim ukazom produžio zabranu do 2020. godine.

Progon poznatog muzičkog instrumenta u Americi počeo je uoči početka Drugog svetskog rata, kada je tadašnji predsednik države Franklin Ruzvelt potpisao ukaz o zabrani balalajki na teritoriji SAD u narednih deset godina, preneo je Sputnik.

Od 2000. godine, ukazom tadašnjeg predsednika Bila Klintona, zabrana je počela da se odnosi i na Aljasku, jedinu oblasti u SAD gde je do tada bilo moguće prodati ili kupiti balalajku, koja se tu smatra narodnim muzičkim instrumentom.

Formalni razlog za zabranu balalajki u SAD bilo je to što je instrument u carskoj Rusiji, prema oceni pravoslavne crkve i države, bio pogodan za "ismevanje vlasti".

Zabrana koja je važila u ruskom carstvu ukinuta je u vreme Sovjetskog Saveta, ali ne i u SAD, gde je i dalje na snazi, mada ne punom obimu.

Sviranje na balalajci nije zabranjeno, ali je za to potrebno dobiti specijalnu dozvolu. Proizvodnja i prodaja u radnjama su zabranjeni, a dozvoljena je pojedinačna privatna prodaja.

To je jedan od razloga zbog kojih je knjiga Dž. Flina "Kako napraviti balalajku", objavljena 1984. godine, i dalje veoma popularna i doživela je devet izdanja.

Za običnog Amerikanca, koji želi da uživa u zvucima balalajke, nema drugog načina za to osim da sam napravi instrument, jer u prodavnici neće moći da ga kupi, bar do 2020. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track