(VIDEO) PRIZNANJE LEGENDI NARODNE MUZIKE: Radojka Živković ušla u Ginisovu knjigu rekorda
Foto: Vikipedija

Harmonikašica sa nadjužim stažom

(VIDEO) PRIZNANJE LEGENDI NARODNE MUZIKE: Radojka Živković ušla u Ginisovu knjigu rekorda

Pop kultura -
Radojka Živković ušla je u Ginisovu knjigu rekorda, kao profesionalni harmonikaš sa najdužim stažom na muzičkoj sceni na svetu.

Dodeljivanju posthumnog priznanja, legedni naše izvorne narodne muzike za staž dug 71 godinu, najviše je doprinela upornost njene snahe Snežane i njene knjige "Muzički rodoslov" nastale u saradnji sa urednikom književnog programa KCK Jelenom Protić Petronijević, istakla je pomoćnik direktora Kulturnog centra Kruševac Violeta Kaplarević.

Foto Vikipedija
Foto Vikipedija

Radojka je rođena 1923. u Globoderu kraj Kruševca, a prvi učitelj joj je bio otac, čuveni harmonikaš Tihomir Tomić. Sa osam godina je bila čudo od deteta kada je pokazala svoje neverovatne sposobnosti, a do početka Drugog svetskog rata već je imala brojne nastupe. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja, a sa suprugom Milutinom Tinetom Živkovićem, sa kojim je počela da svira od 1941.god., imala je dva sina: Slobodana i Zorana.Radojka Živković se upokojila 2002. godine, u Beogradu.

U izdanju Kulturnog centra Kruševac objavljena je pre dve godine knjiga pod nazivom "Muzički rodoslov - muzika u genima", autora Snežane Živković.Prema rečima autorke, knjiga je naslala kao omaž stvaralaštvu Radojke Živković i ispunjenje zaveta obećanog pred smrt srpkog virtuoza na harmonici.

"U spomen na stvaralaštvo i život Radojke Živković, virtuoza na harmonici, kao poštovanje i ispunjenje zaveta obećanog pred smrt umetnice, odlučila sam da samo delić njenog života pretočim u knjigu", naglasila je Snežana Živković.

Knjiga je objavljena povodom 90 godina od Radojkinog rođenja, a istim povodom Društvo i orkestar Radojke i Tineta Živkovića, održaće krajem godine veliki koncert u Sidneju. Knjigu prati kompakt disk sa najlepšim melodijama srpske tradicionalne muzike i izjavama poznatih o bračnom i umetničkom paru Živković.

(rtk.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track