SRAMNA ODLUKA ŽIRIJA  STERIJINOG POZORJA ZAPALILA DRUŠTVENE MREŽE: Ponizili ste sve glumce i autore!
Foto: Dragan Kadić

PRVI PUT U ISTORIJI NIKO NIJE DOBIO NAGRADU

SRAMNA ODLUKA ŽIRIJA STERIJINOG POZORJA ZAPALILA DRUŠTVENE MREŽE: Ponizili ste sve glumce i autore!

Pop kultura -

Sterijino pozorje 62. po redu biće zatvoreno večeras dodelom nagrada publike i žirija, čijem odlukom nisu zadovoljni mnogi.

Žiri festivala u sastavu: Predrag Miki Manojlović, Aleksandar Popovski, Nikita Milivojević, Isidora Žebeljan i Emina Elor odlučili su jednoglasno da priznanja podele svi učesnici festivala, dok je publika i kritika kao najbolju predstavu ocenila dramu „Na Drini ćuprija“ u režiji Kokana Mladenovića.

foto: Dragan Kadić

Ovo je prvi put u istoriji da niko nije dobio nagradu za najbolju predstavu, tekst i glumačke bravure, već su kolektivno nagrađeni učesnici festivala.

- U svoje lično ime, u ime glumačkog ansambla i svih saradnika bez čijeg kreativnog doprinosa ne bi bilo predstave "Na Drini ćuprija", optužujem žiri Sterijinog pozorja u sastavu:Miki Manojlović, Aleksandar Popovski, Nikita Milivojević, Isidora Žebeljan i Emina Elor, da su zarad najvulgarnijih političkih presija, ili neoprostive količine ličnih sujeta, svojim odlukama ponizili sve glumce, reditelje, scenografe, kostimografe, kompozitore, koreografe i samu instituciju Sterijinog pozorja. Ne postoji količina sramote kojom se može anulurati ovaj besmisleni teroristički akt protiv pozorišta i onih koji ga čine – napisao je na svom Fejsbuku Kokan Mladenović.

foto: Facebook

Nezadovoljna odlukom je i spisateljica Biljana Srbljanović.

- Čemu dobrom služi ovakav strašan prezir koji je žiri Sterijinog pozorja pokazao prema svim svojim koleginicama i kolegama u takmičarskom programu? Među njima ima autora i predstava koje su nastale uprkos životu, ima mladih vrednih umetnika, kojima je potrebna prilika za afirmaciju, ima velikih tekstova i ozbiljnih uloga. Ako je tačno ovo što se piše po mrežama, da je postojao politički sukob u okviru žirija, onda bi to hrabri članovi žirija trebalo otvoreno da kažu. U svakom slučaju, prezir i pogled sa visine, odluka da se ne dodeli niti jedna jedina nagrada, a pod izgovorom da su njima "sva deca jednaka" nije dobar ni po pozorište, ni po kulturu, ni za društvo u celini. Štaviše, nalazim da je to potez nezameranja za koji nije potrebna nikakva hrabrost, naprotiv. Pošto je objašnjenje žirija nemušto, a jedine druge informacije, koje niko ne poriče, dolaze sa mreža, sklona sam da u njih poverujem i u tom slučaju kažem da sam razočarana nedostatkom snage žirija i hrabrosti da odbrane svoje, ma kako politički nepopularne stavove, i da donesu odluku da nikome ne dodele nagradu, e da je ne bi dali Kokanu.

P.S. Moja Sterijina nagrada odlazi u ruke Vuka Boškovića za najbolji dramski tekst u sezoni 2016/17, za komad "Novo doba" u režiji Dina Mustafića. Čestitam Vuku, kao i svim ostalim prećutanim dobitnicima – napisala je dobitnica najvećeg broja Sterijinih nagrada koja nije imala dramu u selekciji.

foto: Damir Dervišagić
foto: Facebook

(Kurir.rs/Ljubomir Radanov)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track