PREMINULA ČUVENA GLUMICA I REDITELJKA Rođena u Zemunu, predavala u Banjaluci, a ovu su uloge i režije po kojima je pamtimo
Foto: YouTube/TV Studio B

IZNENADA

PREMINULA ČUVENA GLUMICA I REDITELJKA Rođena u Zemunu, predavala u Banjaluci, a ovu su uloge i režije po kojima je pamtimo

Kultura -

Rediteljka i glumica Marica Vuletić Naumović preminula je iznenada nakon kratke i teške bolesti, objavila je njena prijateljica Maja Volk.

Maja Volk, Ispovest, životna Priča
foto: Tamara Trajković

"Umrla je još jedna vedra vodolija, glumica i rediteljka Marica Vuletić Naumović, sa kojom sam se toliko puta druzila u Banjoj Luci, gde smo predavale na Akademiji umetnosti. Pretužna sam", napisala je Maja na društvenim mrežama.

Umrla je jos jedna vedra vodolija, glumica i rediteljka Marica Vuletic Naumovic, sa kojom sam se toliko puta druzila u Banjoj Luci, gde smo predavale na Akademiji umjetnosti ....pretuzna sam....

Posted by Maja Volk on Thursday 2 May 2024

Marica Vuletić Naumović rođena je 29. januar 1962. godine u Zemunu. Ostvarila je više od 50 uloga, i odigrala 1.000 predstava. Na filmu, televiziji i radiju ostvarila je više od 20 uloga, i sinhronizovala više od 1,200 crtanih filmova. Pre godinu dana navršilo se se 40 godina od prvog profesionalnog glumačkog izazova Marice Vuletić Naumović, a sada je 30 godina od njenog prvog rediteljskog poduhvata.

U pozorištu je igrala u komadima Kalderona, Šekspira, Gocija, Šoa, Šniclera, Nušića, Popovića…Odnosno filmovima „Kako sam sistematski uništen od idiota”, „Šest dana juna”, „Dogodilo se na današnji dan”, „Poltron”, „I to će proći”, „Largo Vinč”, „Psihoseansa”„Znamenite žene srpske prošlosti”, „Ožalošćena porodica”. Iza sebe ima 10 režija u više pozorišta u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci, kao i 10 radio-režija. Posebno joj je draga saradnja sa Udruženjem „Živimo zajedno”, u radu na predstavi „Dubravko i Sanja”, koja je povezala profesionalne glumce i glumce sa invaliditetom.

Marica Vuletić Naumović
foto: YouTube/TV Studio B

Iza Marice Vuletić Naumović je višedecenijski posvećeni umetnički rukopis, čija je osnova svestrano obrazovanje: dve godine studija etnologije na Filozofskom fakultetu; Fakultet dramskih umetnosti na kom je diplomirala glumu, a zatim i pozorišnu i radio režiju. Specijalizaciju iz scenskog pokreta kao stipendista Francuske vlade pohađala je u školi "Žak Lekok" u Parizu, kao i različite teatarske radionice u inostranstvu.

"Za mene je glumac neko kome na čelu piše "duša", a reditelj neko kome na čelu piše izvor, govorila je Marica Vuletić Naumović za Politiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track