RUSI SNIMAJU FILM O KOSOVU: Potresna priča o patnji Srba
Foto: Aleksandar Jovanović

Uskoro

RUSI SNIMAJU FILM O KOSOVU: Potresna priča o patnji Srba

Pop kultura -

Miloš Biković trebalo bi da tumači glavnu ulogu u ostvarenju „Balkanska međa“, čija radnja je smeštena u 1999. godinu. Planirani buddžet je nekoliko miliona evra

U svetu filma Srbi su obično negativci, a zahvaljujući Rusima konačno će se snimiti jedna drugačija priča o pripadnicima našeg naroda, saznaje Kurir.

Glumac Miloš Biković otkrio je da će narednih meseci biti snimljen film „Balkanska međa“, koji će prikazati kako živi srpski narod u južnoj pokrajini.

Otvorio producentsku kuću

- To je pre svega srpska priča, koja se dešava na Kosovu 1999. godine. Ako sve bude kako treba, igraću jednu od glavnih uloga. Projekat se zove „Balkanska međa“ - otkrio je za ruski Sputnjik Biković, koji će uzeti učešće na projektu kao producent i saradnik na scenariju.

Naš glumac već tri godine ima registrovanu firmu za pružanje usluga iz delatnosti kinematografije „Arhanđel studio“ i on će raditi izvršnu produkciju novog filma. Budžet će iznositi nekoliko miliona evra.

Miloš je s Rusima pre nekoliko dana u Sremski Karlovcima završio snimanje serije „Ambasada“.

- Nisam aktivno učestvovao u procesu zato što moj tim u ovom prvom projektu radi samo servis. Ovde smo samo obezbedili uslove da ruska ekipa može da snima i pokaže lepote naše zemlje. Potrudićemo se da privučemo ruske producente, da im otkrijemo Srbiju. Samim tim mi je cilj i da turistima iz Rusije približim Srbiju kao prijateljsku zemlju za koju im nije potrebna viza, koja im nije uvela sankcije. Filmskim ekipama je vrlo lako da snimaju kod nas jer smo dovoljno egzotični, dovoljno smo interesantni, dovoljno smo, što se Rusima sviđa - evropski - objasnio je Miloš.

foto: Promo

Saradnja sa Šijanom

Pored posla s Rusima, Miloša u domovini očekuje i snimanje dva filma - „Boško Tokin“ Slobodana Šijana i „Južni vetar“ Miloša Avramovića.

Sličnu temu na filmu obradio je i Goran Radovanović u svom ostvarenju „Enklava“.

- Dobra vest je da se jedna velika kinematografija kao što je ruska bavi Kosovom. Nije moj film tome doprineo - kaže reditelj i scenarista za Kurir.

Kineska nacionalna televizija CCTV, na lokacijama na jugu Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju, snima materijal za dokumentarac o posledicama bombardovanja osiromašenim uranijumom. Podaci NATO govore da je ispaljeno 31.000 projektila, dok Vojska Srbije kaže da ih je bilo oko 50.000.

Iz domaće produkcije

HOROR REDITELJA DUŠANA MILIĆA

I autori iz Srbije planiraju da snimaju film čija radnja je smeštena na Kosovu. Reditelj Dušan Milić, poznat po seriji „Folk“ i filmu „Travelator“, već nekoliko godina piše novi scenario radnog naslova „Mrak“.

- Trenutno sam okupiran pričom koja se dešava na Kosovu i Metohiji početkom 21. veka, a koja može da se podvede u žanr horora. Nema mnogo klasične naracije, pa je stoga sve mnogo teže - izjavio je Milić.

Kurir / Ljubomir Radanov

Foto: Aleksandar Jovanović, Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track