GORICA POPOVIĆ: Kusturicu više cene u svetu nego u Srbiji
Foto: Aleksandar Jovanović

Na Mećavniku

GORICA POPOVIĆ: Kusturicu više cene u svetu nego u Srbiji

Pop kultura -
Paradoks on je čovek neverovatnih ideja koji ima mnogo protivnika, ali to njega ne tangira mnogo, kaže glumica koja je na festivalu pevala ariju iz opere „Vreme Cigana“

Među ljubiteljima sedme umetnosti toliko je veliko interesovanje za ovogodišnji Kustendorf da su svi smeštajni kapaciteti popunjeni! Gosti dolaze na Mokru goru iz celog sveta, a za razliku od ostalih smotri, na festival ostaju svih šest dana. I glumica Gorica Popović morala je da promeni smeštaj da bi ustupila mesto putniku iz daleka.Gorica smatra da osnivač Kustendorfa, proslavljeni reditelj Emir Kusturica, nije dovoljno cenjen u svojoj zemlji.

Domaćin... Emir Kusturica
Domaćin... Emir Kusturica

Prvi put na Kustendorfu

- Emira u svetu mnogo cene. Bila sam svedok na mnogim putovanjima kad ga ljudi zaustavljaju na aerodromima i traže mu autogram. U Srbiji je drugačije. Oko njega se, kao za dobrim konjem, diže prašina. On je izvan svih kalupa. Čovek neverovatnih ideja, koji ima mnogo protivnika, ali to njega ne tangira mnogo - kaže glumica.
Navala stranaca... Svi smeštaji popunjeni
Navala stranaca... Svi smeštaji popunjeni

Prvakinja Ateljea 212 bila je prvog dana učesnik velikog otvaranja, kad je ponovo zapevala jednu ariju iz čuvene opere Emira Kustrurice „Vreme Cigana“.- Izveli smo samo jedan segment predstave. Veoma mi je bilo zanimljivo da pripremam program jer smo imali životinje na sceni. Prvi put sam na otvaranju Kustendorfa, a pevala sam na letnjem Boljšoj festivalu - kaže Gorica, koja je jedina profesionalna glumica u ovom spektaklu, u kojem igra Perhanovu baku Hatidžu.Sa suprugomU operi učestvuje i njen suprug, saksofonista Nenad Petrović, inače član No smoking orkestra.- Mi volimo da igramo tu operu. Nisam ni sanjala da ćemo moći da je izvedemo u mini-izdanju. Uspela sam da uđem u svoj kostim od pre osam godina, što me je obradovalo - kroz smeh kaže glumica.

U galeriji otvorio izložbu u čast BaumgartneraEMIR: NAJLEPŠE GODINE PROVELI SMO STVARAJUĆIKusturica je juče u galeriji „Momo Kapor“ otvorio izložbu u čast Karla Baumgartnera, s kojim je radio na filmu „Podzemlje“. Otkrio je da je njegovom saradniku omiljena pesma bila „Zajdi, zajdi“.- Upoznali smo se slučajno na aerodromu. Preko razgovora o fudbalu došli smo do priče o filmu. Najlepše godine proveli smo stvarajući - rekao je reditelj, koji je najavio da će uskoro biti objavljena serija sa šest epizoda „Podzemlja“, što je Baumgartner i želeo.

Muzičar dobar domaćinSTRIBOR POMAŽE OCUEmir Kusturica od ranog jutra je budan i trudi se da dočeka svakog putnika namernika u svom gradu od drveta. Njegova desna ruka je sin Stribor, koji je preko dana zadužen da dočeka goste, dok noću vodi muzički deo festivala. Mladi roker će po tradiciji svirati na zatvaranju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja