HOLIVUD STIŽE: Srbija među najboljim zemljama za snimanje filmova
Foto: Profimedia

Dobri uslovi

HOLIVUD STIŽE: Srbija među najboljim zemljama za snimanje filmova

Pop kultura -

BEOGRAD - Srbija se našla na sedmom mestu najboljih zemalja za snimanje filmova u autorskom pregledu Emili Bader na portalu "NoFilmSchool", a u odeljku istočna Evropa.

U toj grupi prvo mesto u njenom odabiru zauzela je Estonija, a parametri za rangiranje zemalja bili su povraćaj novca, poreski podsticaji, nacionalni ili regionalni filmski fondovi i poreske olakšice ili odlaganja.

U delu posvećenom Srbiji autorka teksta ističe da se u našoj zemlji propisani finansijski podsticaji odnose na 20 odsto novca utrošenog u Srbiji, a da su zahtevi minimalni budžet od 340.000 američkih dolara za dugometražne igrane filmove, odnosno 57.000 američkih dolara za dokumentarna ostvarenja.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Filmski centar Srbije podseća da su u poslednjih desetak godina u Srbiji snimani delovi ili značajni segmenti brojnih inostranih filmskih produkcija: "Zatamnjenje", "Braća Blum", "Human Zoo", "Okrug 13: Ultimatum", "Koriolan", "Lokaut", "Beži, maco, beži", "Gavran", "Černobiljski dnevnici", "U tajnosti", "Tri dana za ubistvo", "Novembarski čovek", "Everli", "Novajlija", "Uprkos snegu koji pada", "Šuma".

Tu su i filmovi kojima tek sledi postprodukcija ili početak bioskopske distribucije na matičnim tržištima, poput ostvarenja "Mayhem", "An Ordinary Man", "Papillon", "Tau".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track