BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI: Ne kupujte deci pametne satove, a evo zašto!
Foto: Profimedia

OPREZ

BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI: Ne kupujte deci pametne satove, a evo zašto!

Tech -

Istraživanje pokazalo da hakeri pomoću ovih gedžeta mogu da prate, pa čak i da prisluškuju mališane

OSLO - Norveški savet za zaštitu potrošača (Norwegian Consumer Council) testirao je nekoliko pametnih satova za decu, koji su i kod nas sve popularniji, i utvrđeno je da ovi gedžeti uopšte nisu toliko korisni kao što se misli!

Naime, istraživanje je pokazalo da hakeri vrlo lako mogu da upadnu u operativne sisteme ovih satova i da menjaju podatke iz GPS, prate ili čak prisluškuju vaše mališane.

foto: Profimedia

Reprogramiraju sat

Bezbednosni propusti na GPS sistemu za praćenje i SIM karticama mobilnih telefona omogućavaju da se pametnim satovima pristupi daljinskim putem. Rezultat napada hakera može biti praćenje i utvrđivanje tačne lokacije gde se dete nalazi, slanje lažnih informacija o lokaciji deteta roditeljima, pa čak i prisluškivanje deteta u realnom vremenu. Prisluškuje se jednostavnim slanjem SMS sa posebnim sadržajem na broj SIM kartice, koja se nalazi u pametnom satu.

Neke vrste ovih satova imaju i SOS dugme koje omogućuje detetu da u slučaju vanredne situacije odmah pozove roditelje. Međutim, hakeri mogu daljinskim putem da onesposobe ovo dugme ili čak da reprogramiraju uređaj, koji posle pritiska na to dugme poziva neki drugi broj telefona.

foto: Profimedia

Vrlo zabrinjavajuće

- Vrlo je zabrinjavajuće kada se ispostavi to da su proizvodi čiji je osnovni cilj da učine decu bezbednom zapravo nedovoljno sigurni i imaju sistemske greške u radu - kaže Fin Mirstad, direktor za digitalne proizvode u Norveškom savetu potrošača (NCC).

Norvežani su istraživali bezbednosne aspekte pametnih satova za decu četiri popularna proizvođača - „Xplora“, „Viksfjord“, „Gator 2“ i „Tinitell“, za koje se ispostavilo da su veoma ranjivi na napade hakera.

KAKO RADE PAMETNI SATOVI

Reč je o satovima koji funkcionišu i kao mobilni telefoni i roditeljima omogućuju da vide de im se dete nalazi, kao i da mu ograniče kretanje u određenoj oblasti. Deca imaju SOS dugme pomoću koga mogu odmah da pozovu unapred definisane brojeve u hitnim slučajevima. Pojedini modeli imaju problem sa notifikacijom u slučaju da dete izađe iz područja u kome bi trebalo da se nalazi. Radi se o kašnjenju notifikacije ili njenom potpunom izostanku.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track