ISPOVEST OČAJNE ĆERKE: Mama, ti si kriva što sam ja debela!
Foto: Profimedia

Problem gojaznosti urušava porodicu

ISPOVEST OČAJNE ĆERKE: Mama, ti si kriva što sam ja debela!

Žena -
Gnev devojčica i devojaka širom sveta izazvao je odgovor njene majke Liz Tomson (34): Ti si ta koja ne ume da stane i koja ne zna kad joj je dosta

Majka 10-godišnje britanske devojčice izazvala je pravu buru u tamošnjoj javnosti kada je zatražila da se njena gojazna ćerka o trošku države uputi u kamp za mršavljenje po ceni od 5.500 evra (4.000 funti)?!

Međutim, još veću prašinu digao je odgovor njene ćerke Holi-En koja je majci tim povodom javno rekla: Mama, ti si kriva što sam ja debela!

"Dete, ti ne znaš kad ti je dosta"

Sa tom njenom rečenicom poistovetilo se na stotine tinejdžerki koje iz godine u godinu postaju sve gojaznije i nemoćne pred začaranim krugom izgladnjujućih dijeta koje ne donose rezultate već dovode do ponovnog prejedanja i ekspresnog vraćanja nakratko izgubljenih kilograma.

OVDE POGLEDAJTE KAKO IZGLEDAJU HOLI-EN I NJENA MAJKA

Ma koliko na prvi pogled izgledao banalan, problem gojaznosti opterećuje porodične odnose. Gnev tinejdžerki, međutim, najviše je izazvala "nemajčinska" rečenica koju je Liz Tomson (34) uputila svojoj ćerki: "Ti si ta koja kad jede jednostavno ne ume da stane".

Ilustracija (Foto: Profimedia)
Ilustracija (Foto: Profimedia)

"Zašto si me ovoliko nagojila?"

A sve je počelo tako što je Holi-En jednog dana iznebuha upitala majku: Zašto si me ovoliko nagojila?Holi-En, koja nije naročito visoka, sa samo 10 godina teži čak 51 kilogram.- Nema šta nisam pokušala, ali kad moja ćerka sedne za sto ona ne ume da stane i nema načina da je zaustavim. Ne zna kad joj je dosta. Mislim da je razvila emocionalnu vezanost za hranu i mislim da se prejeda na nervnoj ili psihičkoj bazi - priča očajna majka.

Oprez, od bulimije i anoreksije se umire

Stručnjaci pak upozoravaju da su gojaznost i opsesija hranom ozbiljni problemi naše svakodnevice i da mogu da odvedu mladu devojku put bulimije i anoreksije.'

Majka ove devojčice naglašava da pre svega brine za zdravlje svoje ćerke: "Ja sam izabrala da budem debela, ali to nije i izbor moje ćerke." Tomsonova naglašava i da nema para za specijalizovane dečje kampove za mršavljenje, kao i da je pokušala da podigne kredit u banci, ali da su je odbili pa je prinuđena da potraži pomoć države.

Roditelji, pazite čime hranite decu

Stručnjaci upozoravaju da su kod manje dece roditelji odgovorni jer su oni ti koji treba da ih nauče zdravim navikama i zabrane im nezdrave grickalice i gazirana pića. Kada je reč o fizičkoj aktivnosti, najmanje 60 minuta trčkanja i igranja napolju, a vreme za računarom svesti na minimum.

(EPK/Daily mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track