Novina u istraživanju kosmosa

OSVAJANJE SVEMIRA: Džinovska letelica vodi ljude do Marsa

Američka agencija NASA pravi SLS, raketu sposobnu da u svemir odnese šest puta više tereta nego što je to mogao spejs-šatl

Tech
> 00:00h

VAŠINGTON - Mali korak za čoveka... Američka agencija NASA predstavila je koncept nove letelice nazvane SLS (svemirski lansirni sistem). Ova raketa biće najveća ikad napravljena i moći će da odvede ljude do Marsa, ali i da pošalje najsavremenije naučne instrumente do najdaljih delova Sunčevog sistema. Nove misije Plan naučnika je da raketu koriste za prevoz astronauta do Međunarodne svemirske stanice, ali i ispitivanje udaljenih planeta. - Potencijal SLS je ogroman. Letelica će unaprediti i naučnoistraživačke i ljudske misije. Konačno ćemo moći mnogo bolje da ispitujemo naš solarni sistem i kosmos uopšte - rekao je Džon Gransfeld, astronaut. Rad na proizvodnji SLS je već počeo, a kad bude napravljena, to će biti najmoćnija i najveća letelica na svetu. Dizajnirana je da omogući odlazak ljudi dalje od orbite Zemlje, uključujući tu i veće asteroide, ali i Mars. Prema planovima, ova raketa će prvi put biti lansirana 2017. godine. Na prvom letu u svemir će poneti 70 tona tereta, što je skoro triput više nego što je mogao da nosi spejs-šatl. Posle toga konfiguracija letelice biće pojačana, pa će moći da nosi čak 130 tone, što je više tereta od bilo koje letelice u istoriji. - Mnogi o SLS misle samo kao o letelici koja će poboljšati ljudske letove u svemir, ali ona ima mnogo više primena. Posebno je važna za naučno istraživanje svemira. Ova raketa će za misije do udaljenih planeta učiniti čuda - rekao je Stiv Krič, menadžer programa za razvoj SLS. Inženjeri i naučnici su već procenjivali da li bi SLS mogao da se koristi za slanje misija do Jupitera i utvrdili su da bi ova raketa mogla da leti direktno ka spoljnim planetama, umesto da koristi planetarnu gravitaciju kako bi ubrzavala, što bi drastično skratilo ta putovanja. - Otkako se rakete lansiraju u svemir, tovar je mogao da bude onoliko velik koliko je to prostor u kutiji dozvoljavao. Sada smo napravili mnogo veću „kutiju“ - rekao je Krič. Veći teleskopi On je dodao da to znači da će sad u svemir moći da pošalju i mnogo veće teleskope od čuvenog „Habla“. - SLS donosi veliku promenu u ispitivanju svemira. Primera radi, za misiju do Marsa biće dovoljna jedna raketa, umesto tri, a biće moguće i prikupljanje uzoraka sa gejzira na Saturnovom mesecu Enceladu - rekao je Redži Aleksander iz NASA.

Nosivost DVE VERZIJE Postojaće dve verzije rakete - jedna će imati nosivost od 70 tona i ona će biti visoka 98 metara, i druga, koja će imati nosivost od 130 tona i biće visoka 117 metara.