Proces

Istoričar Slobodan Marković: Suđenje Draži nepravično

Nastavak postupka 11. maja. Na oglas kojim se pozivaju svedoci koji nešto znaju o Mihailoviću zasad se niko nije javio

Politika
> 13:58h

BEOGRAD - U postupku rehabilitacije komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića danas je pred Višim sudom u Beogradu svedočio istoričar Slobodan Marković, a proces će biti nastavljen 11. maja, kada će biti utvrđene razlike između stenografskih i audio zapisa sa suđenja Mihailoviću 1946.

U nastavku postupka biće saslušani članovi Komisije za tajne grobnice i Komisije za utvrđivanja okolnosti stradanjaKosta Nikolić i Bojan Dimitrijević.
Pravni zastupnik predlagača Zoran Živković rekao je novinarima nakon današnjeg saslušanja da je postupak rehabilitacije pri kraju i da očekuje da konačna odluka uskoro bude doneta.
"Treba još da se preslušaju audio snimci sa suđenja koji ukazuju na neverodostojnost zapisnika i stenografskih zabeležaka i možda, ako Sud nađe za potrebno, da sasluša neke od svedoka, ali mislim da je postupak pri kraju", kazao je Živković.
Kako je naveo, Slobodan Marković je na ročištu govorio o nedostacima na koje je ukazivao i pravni tim predlagača zahteva za rehabilitaciju i koji dokazuju da je suđenje Mihailoviću bilo nepravično.
"Slobodan Marković je to potkrepio dokazima, dokumentacijom i činjenicama", kazao je Živković.
Živković je rekao da je oglas kojim se pozivaju svedoci koji nešto znaju o Mihailoviću objavljen pre nedelju dana i da se za sada niko nije javio.
Ispred Višeg suda u Beogradu gde se vodi postupak rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića okupilo se nekoliko desetina građana koji protestuju zbog moguće rehabilitacije.
Među protivnicima rehabilitacije su članice nevladine organizacije "Žene u crnom" i podmladak Nove komunističke partije Jugoslavije koji nose transparente na kojima piše "Draža - zlikovac" i na kojima su ispisana mesta i broj ubijenih tokom Drugog svetskog rata.
Suđenje je izazvalo veliko interesovanje medija iz bivših jugoslovenskih republika koji prate postupak i dešavanja ispred suda.
Mihailović je streljan 17. jula 1946. godine, nakon što ga je Vojni sud osudio za izdaju i ratne zločine. Zahtev za rehabilitaciju podneli je 2006. godine njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruzenje jugoslovenske vojske u otadžbini.
Zahtevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt i kojom su mu oduzeta sva građanska prava.
Dva dana kasnije 17. jula 1946. godine streljan je kao državni neprijatelj "broj jedan", a do danas nije javno objavljeno ni gde je streljan, ni gde je i kada sahranjen.
Postupak za rehabilitaciju je počeo 16. septembra 2010. godine, a do sada je svedočio američki avijatičar Milton Frend (89), dok je Viši sud odbio svedočenje učesnika Narodnooslobodilačkog rata Rista Vukovića koji osporava rehabilitaciju Mihailovića.

Sukob "partizana" i "četnika" ispred suda Pre početka pretresa, ispred Trećeg opštinskog suda okupile su se pripadnice Žena u crnom, koje su protestovale zbog mogućnosti rehabilitacije Mihailovića. Njima se ubrzo pridružilo i nekoliko članova Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), koji su uzvikivali "Draža zlikovac", "Sluga okupatora, izdajnik svog naroda" i pevali partizanske pesme iz Drugog svetskog rata. Oni su se u jednom trenutku verbalno sukobili sa starijim pristalicama Mihailovića, ali ih je policija brzo upozorila da ne krše red i mir. Aktivistkinja Žena u crnom Staša Zajović upozorila je da je neprihvatljiv nastavak "politike pomirenja" aktuelne vladajuće koalicije, u kome se izjednačavaju fašizam i antifašizam, i koljači, ubice i žrtve. "Organizovaćemo akcije otpora tome, ne samo zato što smatramo da se u evropske integracije ne može ići sa relativizovanjem fašizma i antifašizma, već zato što će to nastaviti da ugrožava odnose u susedstvu i jer Srbija time krši međunarodne obaveze", ocenila je Zajević. Današnje suđenje i događanja ispred zgrade Suda pratilo je i nekoliko TV ekipa iz bivših jugoslovenskih republika. Mihailovića proglasiti mrtvim U današnjem nastavku pretresa pravni zastupnici predlagača podneli su zahtev da se Draža Mihailović proglasi mrtvim. "U dosadašnjem toku postupka niko nije osporio da je Mihailović streljan, ali o tome ne postoje podaci u matičnim knjigama umrlih, niti se zna gde je sahranjen", rekao je advokat Zoran Živanović, prenosi Fonet. Svaki dan tražio ljute papričice i rakiju Sudija Aleksandar Ivanović je tražio i da se razjasne spekulacije da je Mihailović, tokom boravka u zatvoru, bio prisiljavan da konzumira alkohol, kako na suđenju ne bi bio pri čistoj svesti. Pročitan je izveštaj pripadnika tadašnje OZNE S.B, koji je bio Mihailovićev čuvar, i u kome stoji da četničkog vođu niko nije terao da pije. "On je svaki dan tražio pečeno meso sa lukom i ljute papričice. Tražio je da mu se donese i rakija - počinjao je sa četvrt litre, a završavao sa litar i četvrt", navodi se u izveštaju stražara.