REHABILITACIJA: Ko od sad uvredi Dražu sledi mu kazna do 450.000 dinara!
Foto: Profimedia

Poništavanje odluke

REHABILITACIJA: Ko od sad uvredi Dražu sledi mu kazna do 450.000 dinara!

Društvo -
Advokat Zoran Živanović, koji je zastupao rehabilitaciju, navodi da će od sada Draža biti neosuđivano lice i da će iz toga proizilaziti sva zakonska prava

BEOGRAD - Vojislav Mihailović, unuk Draže Mihailovića, posle pravosnažne odluke da je ništavna presuda iz 1946. kojom je njegov deda osuđen za saradnju sa okupatorom, ima pravo da tuži za uvredu svakog ko to i dalje tvrdi.

Advokat Zoran Živanović, koji je zastupao rehabilitaciju, navodi da će od sada Draža biti neosuđivano lice i da će iz toga proizilaziti sva zakonska prava.

"Ukoliko ga neko uvredi, pogotovo na najteži način, putem medija, sledi mu sudski proces i kazna i do 450.000 dinara", rekao je on.

Viši sud u Beogradu pravosnažno je utvrdio da je Mihailović bio osuđen iz ideoloških i političkih razloga.

"Nije mu bilo obezbeđeno fer suđenje, nije imao pravo na odbranu, kao ni pravo na žalbu, nije video advokata od početaka suđenja", rekao je sudija Aleksandar Trešnjev, predsednik tročlanog sudskog veća.

On je dodao da su Jugoslovenska vojska u otadžbini i ravnogorski pokret već rehabilitovani zakonima koje je usvojila Skupština Srbije o izjednačavanju dva pokreta otpora i o boračkim penzijama.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Naslednici Draže Mihailovića nemaju pravo da traže odštetu, već samo konfiskovanu imovinu.

"Prema zakonu, pravo da traže naknadu za nematerijalnu štetu imaju samo srodnici koji su živeli sa Mihailovićem. Draža je ubijen pre 69 godina i njegova deca više nisu živa, a njegov najbliži srodnik, unuk Vojislav, nikad nije živeo sa njim", rekao je advokat Dušan Stojković. Konfiskovanu imovinu potomci sada mogu da traže na osnovu Zakona o restituciji. Koliko je poznato, Mihailović je imao kuću u Bregalničkoj 24 u Beogradu, u kojoj sada žive nepoznati stanari.

Šta je sud odlučioJučerašnjom odlukom Višeg suda poništena je celokupna presuda iz 1946. Sud je utvrdio da postupak protiv Dragoljuba Mihailovića nije bio fer ni korektno sproveden, da je sproveden bez poštovanja prava okrivljenog, kako po standardima današnjeg, tako i ondašnjeg prava.

Predmet postupka Višeg suda nisu bili uloga u ratu Jugoslovenske vojske u otadžbini, da li je Dragoljub Mihailović bio zločinac ili heroj, rehabilitacija ravnogorskog pokreta, zločini koje su počinili četnici, u kojoj meri su četnici sarađivali sa okupatorom, a koliko su se protiv njega borili.

(Blic/021)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track