Foto: Reuters

Nekom majka...

NI ORALI NI KOPALI: Hrvati se obradovali da će postati energetski lider posle kraha Južnog toka

Baš to je pre nedelju dana Hrvatskoj prognozirao Džozef Bajden ne znajući šta će objaviti Putin, ali znajući za višemesečne pritiske EU na Bugarsku i negativan stav EK prema izgradnji Južnog toka, piše Slobodna Dalmacija

Planeta
> 04:42h

SPLIT - Vest o odustajanju Rusije od gradnje gasovoda Južni tok obradovala je Hrvatsku, s obzirom na to da je američki potpredednik Džozef Bajden samo nedelju dana ranije u Istanbulu rekao da ta država ima potencijal da postane "regionalni energetski centar".

Kada je Bajden to rekao on verovatno nije nije znao da će ruski predsednik Vladimir Putin i direktor Gasproma Aleksaj Miler objaviti odluku o odustajanju od Južnog toka, piše splitska Slobodna Dalmacija. Međutim, piše ovaj splitski dnevnik, Bajden je i te kako dobro znao za višemesečne pritiske EU na Bugarsku, kao i za negativan stav Evropske komisije prema izgradnji Južnog toka i, što je još važnije, zajedničko protivljenje EU i NATO širenju ruskog uticaja na ovaj deo Evrope.

Slobodna Dalmacija: EU je mesecima pritiskala Bugarsku zbog Južnog toka (Foto: Zorana Jevtić)

List konstatuje i da izvršna vlast za poziciju Hrvatske u ovoj "igri" Zapada i Rusije baš i nema neke naročite zasluge, pa se čini da je "Hrvatska na najboljem putu da postane energetski lider regije - ni kriva ni dužna!". To, dodaje se, proizlazi i iz komentara ministra privrede Ivana Vrdoljaka koji je tom listu rekao da se “rusko odustajanje ne odražava ni najmanje na Hrvatsku i ne ugrožava hrvatsku energetsku strategiju".

"Mi smo otvorili opciju izgradnje kraka za Južni tok jer Hrvatska nije imala priliku da bude na glavnoj trasi Južnog toka. Zatim smo krenuli u projekt istraživanja gasa i nafte te izgradnje LNG-a, a to će izgleda biti jedina opcija dopreme plina u ovaj deo Evrope. I izgleda da smo bili u pravu", piše list. Ipak, navodi se, odustajanje od Južnog toka ne bi trebalo shvatiti kao konačnu odluku jer uprkos “vidovitosti” o kojoj govori ministar, čini se da nazirući rasplet čitave priče više spada u onu “više sreće, nego pameti”.

Projekat LNG u Omišlju na Krku, kompjuterska simulacija (Foto: Printscreen YouTube)

“Mi smo i dosad previše zavisili od gasa iz Rusije, a povećanje te zavisnosti ne bi bilo dobro ni za ekonomiju ni za političku stabilnost u regiji”, smatra ekonomski analitičar dr Damir Novotni. “Upravo zato, ja na rusko odustajanje gledam pozitivno, ovo nam je prilika da nadoknadimo izgubljene godine, a izgubili smo ih najmanje 15, uzdajući se u snabdevanje iz jednog izvora. Ovo treba biti i podsticaj za istraživanja mogućih izvora nafte u hrvatskom podmorju, ali i za projekat LNG terminala za ukapljeni gas”, kaže dr. Novotni.

Darko Horvat, predsednik Odbora za energetiku, rudarstvo i zaštitu okoline HDZ, ipak podiže ručnu:

“Najavu odustajanja 'Gasproma' od Južnog toka ne treba uzeti kao konačnu odluku. U ovoj geopolitičkoj igri ruska strana se odlučila za potez kojim uzvraća udarac na ekonomske sankcije od strane EU”. Horvat podseća da se i dalje preko 54 odsto potreba za gasom u Evropi podmiruje iz ruskih izvora.