Kresanje troškova

Srbi po kanadsku vizu moraju u Beč

Turističke, poslovne i studentske vize, odsad će biti izdavane u ambasadi te zemlje u Austriji

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Kanadska ambasada u Beogradu zatvorila je zbog racionalizacije posla odeljenje za izdavanje viza, a turističke, poslovne i studentske vize, odsada će biti izdavane u ambasadi te zemlje u Beču.

"Odeljenje za izdavanje viza u Ambasadi Kanade je prestalo sa radom 9. maja. Sve usluge vezano za izdavanje viza su prebačene u kanadsku ambasadu u Beču," rekao je Vladan Miladinović iz pres-službe kanadske ambasade u Beogradu.

Prema njegovim rečima, ambasada u Beču je i inače do sada radila iseljeničke vize a ovde u Beogradu su se radile samo posetilačke vize.

"Odeljenje za izdavanje viza ambasade u Beču je sada odgovorno za obradu svih aplikacija za vize koje dolaze iz Srbije a pošto je ambasada pokrivala i Makedoniju i Crnu Goru, to važi onda i za te dve zemlje," dodao je Miladinović.

Miladinović objašnjava da je razlog za odluku o zatvaranju odeljenja za vize modernizacija rada i smanjenje troškova i da to nije slučaj samo u našoj zemlji.

"Ministarstvo za imigraciju uvodi određene promene u načinu na koji radi u Kanadi i u inostranstvu. Trudi se da modernizuje svoj rad ali, takođe i da smanji troškove. Odluka da se zatvori odeljenje za izdavanje viza u ambasadi u Beogradu, vezana je isklučivo za tu strategiju, znači za smanjivanje troškova," rekao je on.

On je dodao da ambasada u Beču ima i regionalno iskustvo i ekspertizu i ljude koji znaju jezik, tako da će aplikacije za vizu biti efikasno obrađivane.

"Molbe za vize koje su već podnete u Beogradu su prebačene u kancelariju Beču i tamo će biti obrađene", rekao je Miladinović.

Na sajtu kanadske ambasde u Beču istaknuto je da će građani zahteve za vize moći da podnose elektronskim putem, poštom ili lično. Obrada i izdavanje vize moći će i da se završi elektronskim putem i poštom sem u slučajevima kada službenici u Beču ne procene da je potreban razgovor sa osobama koje su podnele molbu.

Prosečno vreme potrebno za obradu zahteva je oko 15 do 20 dana navedeno je na sajtu.