NEOPHODAN PREKID DISKRIMINACIJE SRBA SA KiM! Evropski parlament sutra o ukidanju viza stanovnicima sa srpskim pasošima
Foto: EPA/Julien Warnand

zvanično

NEOPHODAN PREKID DISKRIMINACIJE SRBA SA KiM! Evropski parlament sutra o ukidanju viza stanovnicima sa srpskim pasošima

Politika -

Evropski parlament izjasniće se sutra na plenarnoj sednici u Strazburu o ukidanju viza za stanovnike KiM sa srpskim pasošima, objavljeno je na sajtu Evropskog parlamenta. Na sutrašnjoj sednici poslanici treba da usvoje izveštaj koji je sačinio Matjaž Nemec, izvestilac za ukidanje viza za građane tzv. Kosova sa pasošima Kooridnacione uprave Srbije i koji je 9. aprila usvojio Odbor EP za unutrašnje poslove, pravdu i građanske slobode.

Nemec je tada izjavio da je ta odluka važna da bi se sprečila diskriminacija građana kojima preti da budu tretirani drugačije od ostalih stanovnika Zapadnog Balkana.

- Ova tehnička odluka nije pokušaj rešavanja spora Srbije i Kosova, već pragmatično rešenje da se obezbedi jednak tretman - rekao je Nemec i izrazio nadu da će EP potvrditi tu odluku pre evropskih izbora od 6 do 9. juna.

Srbi sa KiM sa pasošima Koordinacione uprave ostali su jedini u regionu kojima treba viza za putovanje u EU nakon što je 1. januara na snagu stupila liberalizacija viza za tzv. Kosovo.

Evropska komisija je u novembru 2023. predložila izmene uredbe iz 2018. kako bi bezvizni režim važio i za njih.

Komisija je tada ocenila da su stupanjem na snagu bezviznog režima za vlasnike pasoša tzv. Kosova prestali da postoje razlozi za isključenje imaoca pasoša Koordinacione uprave iz bezviznog režima.

Nemec je u izveštaju istakao da je vizna politika EU nesumnjivo jedan od evropskih najuticajnijih "mekih" spoljnopolitičkih alata i da predlog Komisije za ukidanje viza za građane tzv. Kosova sa srpskim pasošima, uprkos komleksnosti pitanja, zaslužuje pristup "gde politiku na trenutak treba ostaviti po strani".

U dokumentu se navodi i da nedostatak napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i činjenica da još međusobno ne priznaju dokumenta ni na koji način nisu doprineli da se izbegne da pitanje pasoša Srba sa KiM postane problem.

- Dok se ne reši konačni status Kosova ili ne ostvari značajan napredak u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, izvestilac smatra da ovaj predlog ne treba da pokuša niti može da reši spor između Srbije i Kosova, niti to treba očekivati - navodi se u dokumentu.

Tokom poslednje plenarne sednica EP pre evropskih izbora u junu, koja počinje danas popodne i traje do 25. aprila, evroparlamentarci treba da glasaju i o uspostavljanju Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se za Zapadni Balkan u periodu od 2024. do 2027. izdvoja šest milijardi evra - dve milijarde evra u grantovima i četiri milijarde evra u povlašćenim kreditima kaopodrška u procesu pristupanja EU, objavljeno je na sajtu EP.

Kurir.rs/Beta/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track