Istraživanje američke agencije

CRNILO: Srbi narod bez pozitivnih emocija

Anketa „Galupa“ pokazala da stanovnici Srbije skoro da nemaju vedra osećanja, retko se smeju, dok su od nas u regionu emotivniji Hrvati i Crnogorci

Društvo
> 00:00h

Srbi su među najneemotivnijim narodima na svetu, a ubedljivo su najmanje emotivan narod u regionu, pokazalo je veliko istraživanje poznate američke agencije „Galup“. Agencija je dugo sprovodila istraživanje koliko su različite emocije raširene po zemljama, a ispostavilo se da stanovnici Srbije imaju samo 41 odsto pozitivnih odgovora. Naime, ljudima su postavljana pitanja o pozitivnim i negativnim emocijama koji su doživeli prethodnog dana. „Da li ste se nasmejali juče?“, „Da li ste juče doživeli tugu, bol, sreću, ljutnju, bes?“, samo su neka od pitanja koji su istraživači postavili ljudima u 140 zemalja sveta, međutim, više od polovine ispitanih Srba odgovaralo je kao da su se stopili s tugom i nevoljom!

Istraživanje je pokazalo i da se Srbi najređe smeju! Na pitanje „Da li ste se nasmejali juče?“ negativno su odgovorili stanovnici samo sedam zemalja, a među njima i Srbi. Samo 39 odsto naših građana izjavilo je da se makar jednom nasmejalo u toku jučerašnjeg dana, a na ovom namrštenom spisku društvo nam prave Irak, Nepal, Ukrajina, Sirija i Turska. U regionu smo po emotivnosti slični Bosancima, koji takođe imaju samo 41 odsto pozitivnih odgovora, dok su Hrvati ipak malo emotivniji od nas sa 45 odsto, a najemotivniji ljudi u regionu su Crnogorci sa 46 odsto pozitivnih odgovora. Najemotivnija zemlja na svetu je Bolivija (59%), sledi je El Salvador (59%), a zatim Ekvador (58%), dok su na svetu najmanje emotivni građani zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza: Rusije, Ukrajine i Belorusije.

NIŠTA POZITIVNO DA NAM SE DESI Među prvih deset zemalja sveta smo na još jednom „crnom spisku“. Naime, nalazimo se na visokom petom mestu zemalja koje imaju najmanji indeks pozitivnih iskustava. Društvo nam prave uglavnom zemlje zahvaćene ratovima i prevratima, kao što su Sirija i Turska, a tu su i Nepal, Gruzija i BiH.