KAD JE TEŠKO, ODVRNITE DO DASKE OMILJENE PESME! Istraživanje pokazalo da muzika pomaže u ublažavanju fizičkog bola (ANKETA)
Foto: Shutterstock

važno je

KAD JE TEŠKO, ODVRNITE DO DASKE OMILJENE PESME! Istraživanje pokazalo da muzika pomaže u ublažavanju fizičkog bola (ANKETA)

Zanimljivosti -

Od pesme "Hurt" Najn Inč Nejlsa u obradi Džonija Keša, preko istoimenog singla Kristine Agilere iz 2006., do hita REM-a Everybody Hurts - bol, obično emocionalna, večna je inspiracija i tema pesama.

Međutim, muzika istovremeno može da deluje i terapeutski, kao stvaran auditivni analgetik, prema istraživanju provedenom na montrealskom univerzitetu Mekgil (McGill). Zaključci objavljeni u časopisu Frontiers in Pain Research upućuju na to da omiljena muzika stvara emocionalni odgovor koji može da ublaži bol.

Slušanje omiljenih pesama "može znatno da smanji intenzitet bola i neprijatnosti", dok "nepoznate pesme nemaju takav učinak", otkrio je glavni autor istraživanja Darius Valevisius, koji je isprobao delovanje niza melodija na 63 osobe.

"Možemo približno da procenimo da je omiljena muzika smanjila bol za jedan bod na lestvici od deset, što je barem jednako snažno kao lek protiv bolova bez recepta", kazao je. Naučnici su to testirali tako što su učesnicima na ruku stavili termalni uređaj koji im je zagrejavao taj deo tela do nivoa bola, piše Index.hr.

Tri grupe

Ispitanici su pritom slušali pesme koje su sami izabrali, one koji su im izabrali istraživači, a trećoj grupi nije puštana nikakva muzika.

"Omiljena muzika, koju su učesnici istraživanja izabrali sami, imala je puno veći učinak na smanjenje akutne toplotne boli nego opuštajuća, ali nepoznata im muzika", rekao je Valevisius.

I prethodna istraživanja pokazala su da muzika može da pomogne u ublažavanju fizičke boli, depresije i visokoga krvnog pritiska.

Spavanje, muzika
foto: Profimedia

Godine 2012. Centar za istraživanje bola Univerziteta u Juti objavio je hipotezu po kojoj "muzika može da skrene kognitivni fokus s bola", a neka ranija istraživanja pokazala su da terapija muzikom ili muzikoterapija može smanjiti potrebu za količinom lekova i do 50 posto.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:45

10 PUTA SAM SE PREDOZIRAO I BIO POTPUNO MRTAV! Glumac Feđa Štukan otvoreno progovorio o heroinu, ratu, smrti i ZAGROBNOM ŽIVOTU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track