Foto: AP/Ilustracija

podaci za prvo polugodište 2018. godine

SKOK CENE KVADRATA U BEOGRADU: U ove 2 opštine stanovi sada vrede najviše

Beograd

BEOGRAD - Najskuplji kvadrat starogradnje je na Starom gradu, novogradnje na Savskom vencu, dok je najviše skočila vrednost stanova na Čukarici, u Novom Beogradu i Lazarevcu (novi), odnosno Mladenovcu i Paliluli (stari).

Ovo je zaključak na osnovu nedavno objavljenih podataka Republičkog geodetskog zavoda za prvo polugodište 2018. godine, u kojem se jasno može videti da cene nekretnina u glavnom gradu variraju od opštine do opštine. Tako kvadrat novogradnje može se naći za 109 evra u Sopotu, ali i 7.111 na Savskom vencu.

foto: AP/Ilustracija

Najviše razloga za zadovoljstvo imaju oni sa nekretninama u vlasništvu na Čukarici i Novom Beogradu.

- Uprkos znatnim razlikama, Novi Beograd i Čukarica su u proteklom periodu pokazale vidan potencijal u svetu nekretnina, te su na oba kraja grada cene kvadrata porasle, bilo da se govori o starim ili novim objektima. Svaka od njih ima svoje kupce, na Čukarici se više traži mir uz reku i Košutnjak, dok je Novi Beograd prerastao u biznis distrikt - kaže Milić Đoković iz jedne agencije za trgovinu nekretninama.

foto: BW

Prvo mesto na listi najskupljih, kada je u pitanju starogradnja, i dalje drži Stari grad sa prosečnom cenom kvadratnog metra od 1.762 evra.

- U pitanju je mala opština, pa je zbog niskog broja stanova u gradskom jezgru tražnja konstantna.

Novoizgrađeni objekti, s druge strane, najskuplji su na Savskom vencu, gde se u proseku prodaju za 2.649 evra po kvadratu. Na ovoj opštini prodati su „najskuplji kvadrati“ po ceni od 7.111 evra, i to u okviru kompleksa "Beograd na vodi".

- Savski venac je jako interesantan slučaj, jer poseduje dosta lokacija koje nisu atraktivne, iako spada u jednu od centralnih gradskih opština. U tim krajevima se stanovi prodaju po cenama koje, recimo, postoje u Mirijevu, dakle 1.200-1.300 evra po kvadratu - objašnjava Đokovićeva.

foto: AP/Ilustracija

Na drugom kraju spiska kao najjeftinija lokacija za kupovinu nekretnina pokazalo se Barajevo sa 326 evra za kvadrat stare gradnje i Sopot, gde novi kvadratni metar stoji 109 evra.

- Tako niska cena objašnjava se izgradnjom kuća čija se cena ne formira po kvadratu, već se celokupan prostor prodaje za par desetina hiljada evra - tvrdi sagovornik lista.

Uočljivije su razlike u cenama i na Paliluli, gde se kvadrat novogradnje prodaje po deset odsto nižoj ceni, a starogradnja sada vredi osam odsto više.

foto: Marina Lopičić/Ilustracija

U poslednjih pet godina se tržište nekretnina u Srbiji i Beogradu značajno budi, beleži i Gugl analitika: interesovanje za temu nekretnina je poraslo 45 odsto. Velika je potražnja za stanovima u Novom Beogradu, Bežanijskoj kosi i Vračaru. Zabeležen je trend rasta za područje Grocke, ali i Koteža. Na tržištu kupoprodaje različitih vrsta nepokretnosti prednjače stanovi sa 61 odsto, dok je najmanje interesovanja za kupovinu u kategoriji poslovnog prostora - tri procenta.

(Kurir.rs/Blic/Ana Ristović/Foto: AP/Ilustracija)