ŠTA STE ZIDALI, ZIDALI STE! 500.000 DIVLJIH KVADRATA U BEOGRADU: Svaka nelegalna gradnja preko 100 kvadrata biće tretirana kao pranje novca!
Foto: Vladimir Šporčić, Ilustracija

Grad kreće u borbu

ŠTA STE ZIDALI, ZIDALI STE! 500.000 DIVLJIH KVADRATA U BEOGRADU: Svaka nelegalna gradnja preko 100 kvadrata biće tretirana kao pranje novca!

Beograd -

BEOGRAD - Grad Beograd kreće u borbu protiv nelegalne gradnje jer u gradu ima 500.000 nelegalno izgrađenih kvadratnih metara.

Grad Beograd predložiće da se izmeni Zakon o planiranju a biće zatraženo i da se ubuduće ukrštaju informacije svih državnih organa kada je u pitanju takva gradnja.

foto: Vladimir Šporčić

Veliki broj nelegalnih objekata postoji zbog nesaglasnosti propisa. Koriste se različiti zakoni. Zakon o planiranju izgradnje, Zakon o legalizaciji. Investitori koriste svaku mogućnost koju im daju zakoni kako bi to radili. Grad će tražiti i da se legalizacija završava na drugostepenom organu, jer će tako moći da se ruše nelegalni objekti, a ne da se čeka odluka Upravnog suda.

Tražiće se i zabrana priključenja nelegalnih objekata na bili kakvu infrastrukturu - EPS, vodovod... jer će se tako otežati onima koji nelegalno grade, a jedan od zahteva biće i da se svaka nelegalna gradnja preko 100 kvadrata tretira ka pranje novca. Mnogi državni organi nisu radili svoj posao, poput inspekcije, vodovoda i svih onih koji su omogućili da se bespravne zgrade priključuju na bilo kakvu infrastrukturu i da zato treba da budu preduzete mere kako se to više ne bi dešavalo.

foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

- U Beogradu su nelegalna gradnja i naplata javnog prevoza najveći problem. Došlo je vreme da se nelegalnoj gradnji stane na put - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Kada se legalno gradi, plaćaju se doprinosi gradu, a svako ko nelegalno gradi to ne plaća i uzima građanima ono što im pripada - taj novac nije mali, ako se uzme u obzir ovih 500.000 kvadrata, to je otprilike 50 miliona evra.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja