icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: AP/Visar Kryeziu

strašno

DRENIČKI ALBANCI DANAS SU BLOKIRALI PUT VUČIĆU U BANJE, A EVO I ZAŠTO: Mesto odakle potiču Tači i Jašari bilo je uporište terorista OVK, a Srbe iz Banja drže u getu već 20 godina

Objavljeno: 09.09.2018. 14:52h

 

Drenica, oblast južno od Ibra, kojoj pripada i selo Banje, sa nevelikom srpskom enklavom, ponovo je danas u fokusu javnosti, 20 godina od prvih sukoba u tom mestu sa pripadnicima OVK, čiji veterani su blokadom puteva onemogućili predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti tamošnje Srbe.


Iz Drenice potiče aktuelni kosovski predsednik Hašim Tači, ali i jedan od prvih vođa terorističke OVK, Adem Jašari.

 

Poznata, uglavnom, kao svojevremeno uporište terorista i zločinaca.

U prilog tome govori i optužnica koja je podignuta protiv 15 bivših pripadnika OVK, poznatih kao "Drenička grupa", okrivljenih za zločine nad civilima 1998-99. godine na Kosovu, kojom je obuhvaćeno i ubistvo komandanta srpske policije u Glogovcu.

 

U optužnici, koju je podigao međunarodni tužilac Euleksa Mauricio Salustro, Sabit Geci i Sahit Jašari su optuženi da su fizički maltretirali i ubili Ivana Bulatovića 1998, a da je Geci, prema iskazu zaštićenog svedoka "C", motornom testerom odrubio glavu policajcu.

foto: AP/Visar Kryeziu

Drenica, odnosno selo Ludovići blizu Srbice, je područje gde su počeli prvi sukobi policije i tada ilegalne terorističke OVK, 25. novembra 1997.

Tada je grupa pod komandom pokojnog Adema Jašarija u zasedi sačekala policijski konvoj koji se kretao prema selu Voćnjak, gde je dan ranije napadnuta grupa sudskih izvršitelja iz Mitrovice.

 

Posle višečasovne borbe, snage MUP-a bile su prinuđene da se povuku.

Adem Jašari ubijen je u martu 1998. u jednom kontranapadu srpske policije na pripadnike tzv OVK, kada je praktično počeo krvavi sukob na Kosovu i Metohiji, posle kojeg je usledilo bombardovanje SRJ i masovan egzodus Srba iz južne srpske pokrajine. Tokom akcije policije ubijeni su i Jašarijev brat Hamez Jašari kao i većina pripadnika terorističke grupe.

 

Ovo, inače, nije bio prvi sukob terorističke grupe Adema Jašarija i srpskih snaga bezbednosti. Prvi put je Adem Jašari opkoljen u selu Prekazu 30. decembra 1991. godine od strane pripadnika službe Državne bezbednosti. Razlog su bile Jašarijeve aktivne veze sa albanskim vojnim sektorom i njegovi česti boravci u Albaniji zarad obavljanja treninga i obuke za terorističke akcije.

foto: AP/Visar Kryeziu

Tada je uspeo da se izvuče iz obruča nakon čega su usledile akcije i napadi na srpsku policiju. Ta grupa je bila glavni nosilac terorizma na Kosovu i Metohiji od 1992. do 1997. godine i imali su direktnu pomoć i podršku vlasti u Albaniji.

Teroristi Jašarijeve grupe s početka su napadali iz zaseda i kada bi bili znatno brojniji, a kasnije su počeli da koriste savremenije terorističke metode.

 

Zbog toga su u Okružnom sudu u Prištini na po 20 godina zatvora osuđeni Adem Jašari i njegova grupa, a na 10 godina je osuđen i Hašim Tači. Na Kosovu i Metohiji danas je, kažu, najteže živeti u srpskom getu - Srbici.

To su zapravo samo dva srpska sela Suvo Grlo i Banje, u širem okrugu - Drenici.

 

Oko 350 naših sunarodnika svakoga dana suočava se sa krajnjom neizvesnošću i neskrivenom mržnjom najokorelijih albanskih ekstremista.

Malobrojni Srbi žive, postoje i opstaju u takvim uslovima svih ovih godina, u okruženju preko 80 hiljada Albanaca, koliko ih je u dreničkom okrugu.

Mnogi Srbi sa tog područja su ubijeni, ranjavani, a nekima se izgubio svaki trag, tako da ni danas njihove familije ne znaju gde i od koga da traže njihove posmrtne ostatke.

foto: AP/Visar Kryeziu

Srbe dreničkog okruga već odavno niko ne čuva, a nekada ih je od Albanaca razdvajala žica, koja je kasnije uklonjena. U selu Banje je crkva, poznata po tome što je u njoj više godina boravio srpski patrijarh Pavle, a kasnije ih je stalno posećivao i boravio po 10-15 dana.

 

Drenički kraj je, pokazali su to i današnji događaji, kada su predsednika Srbije dočekale blokade na putevima u tom kraju, poznat sada po tome da u njemu Srbi ne znaju za mir, spokoj i sigurnost ni jednog trena. A sela poput Šipolja, Ljušte, Brabonića, Prekaze, Klina, Keć-Potok, Čubrelji, Vitak, Lauša…odavno su ostala bez Srba.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!