Foto: EPA / Sedat Suna

migrantska kriza

NEMA VEĆEG PRILIVA MIGRANATA U SRBIJI: Pažljivo se prati razvoj situacije, sve oči uprte u Tursku i Grčku

Društvo

Komesarijat za izbeglice i migracije pažljivo i na dnevnom nivou prati vesti iz Turske i iz Grčke u vezi sa migrantima i za sada nema povećanja broja migranata koji ulaze u Srbiju, kažu u Komesarijatu.

"U ovih nekoliko dana od kada pristižu vesti iz Turske i iz Grčke, mi za sada ne vidimo na našem terenu nekih pomeranja, ali to ne znači da ne pratimo pažljivo. Naprotiv, vrlo pažljivo pratimo vesti, iz sata u sat, kako bismo mogli da na adekvatan način reagujemo ako dođe do povećanog priliva migranata u našu zemlju", rekla je za Tanjug Svetlana Palić iz Komesarijata.

Hiljade migranata pokušava da pređe kopnenu tursko-grčku granicu, nekoliko dana nakon što su turske vlasti saopštile da su njihove granice sa Evropom otvorene, kako bi izvršile pritisak na EU da im pomogne u suočavanju sa situacijom u ratu u Siriji, a Palić kaže da se vesti sa grčko-turske granice menjaju na dnevnom nivou, ali do sada nisu imale neki uticaj na terenu u Srbiji.

Podsetila je da se 2015. kada je 10.000 ljudi ulazilo na dnevnom nivou dosta dobro odreagovalo.

"Sigurna sam da ćemo se i sa ovom migrantskom krizom snalaziti i pokušati da odgovorimo na nju na najbolji mogući način", rekla je Palić.

Navela je da Sbija ima kapacitet na koji se sama obavezala od 6.000 mesta, ali da u svakom trentuku, u zavisnosti od situacije i potreba, kao i u dogovoru i komunikaciji sa drugim državnim organima, međunarodnim partnerima i međunarodnim institucijama će se ti kapaciteti povećavati.

"Onda ćemo reagovati kako situacija bude nalagala", zaključila je Palić.

Kako je rekla, u 17 centara kojima upravlja Komesarijat od severa do juga zemlje, na današnji dan smešteno je 5.556 migranata što je čak za neki broj i manje nego prethodnih dana.

Prema informacijama Komesarijata, oko 700 migranata u Srbiji je izvan 12 prihvatnih centara i pet centara za azil u Srbiji, najviše ih je na severu zemlje i na granicama ka Mađarskoj i Hrvatskoj što je, kaže Palić, uobičajen broj.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: EPA / Sedat Suna)