Foto: Shutterstock

Alarmantno

OPASNE POSLEDICE NA PSIHU DECE: Korona baca i mališane u depresiju!

Izolacija, strah i neizvesnost mogu biti okidači za mentalne probleme, čak i kod mladih, upozoravaju domaći i strani stručnjaci

Društvo

Anksiozni, depresivni, fobični poremećaji ili poremećaji prilagođavanja mogu da pogode našu decu zbog izmenjene realnosti tokom epidemije koronavirusa, upozorava dr Ivana Stašević Karličić, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.

Gotovo istovremeno, i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) uputila je najnoviji izveštaj Ujedinjenim nacijama, koji doslovno glasi:

Simptomi

- Izolacija, strah, neizvesnost, ekonomska previranja - svi oni izazivaju ili mogu izazvati psihološke probleme. Svet može očekivati porast težine mentalnih bolesti, uključujući decu, mlade i zdravstvene radnike - navela je direktorka odeljenja SZO za mentalno zdravlje Devora Kestel.

foto: Nemanja Nikolić

Dr Ivana Stašević Karličić kaže da to nije neočekivano, jer deca, kao i odrasli, u stresnim ili prezahtevnim situacijama, koje prevazilaze njihove adaptivne kapacitete, mogu razviti simptome anksioznih, depresivnih, fobičnih poremećaja ili poremećaja prilagođavanja. Da li će to tako biti, kako dodaje, umnogome zavisi od načina na koji mališani prihvataju, obrađuju i reaguju na ono što se dešava oko njih ili u njima, ali i od roditeljskih kapaciteta da filtriraju ili psihološki obrađuju razna iskustva za decu.

Razumevanje

- Deca koja su imala adekvatnu podršku, razumevanje i objašnjenje za ono što se oko njih dešava, jezikom koji je razumljiv za njihov uzrast, sigurno su bez teškoća prihvatili novonastalu situaciju. Za adolescente, pored roditelja, vršnjačka grupa zauzima važno mesto u obradi i načinima prevazilaženja različitih situacija. Sreća u nesreći je to što oni uveliko koriste virtuelnu komunikaciju, te za njih škola na daljinu nije bila neobična - objasnila je ona i dodala da, ako roditelji uoče bilo kakve smetnje kod dece, treba da se jave lekarima.

Ujedinjene nacije Povećava se psihološka patnja

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je vlade, civilno društvo i zdravstvene organe da hitno odgovore na potrebe mentalnog zdravlja koje proizlaze iz pandemije koronavirusa i upozorio da se psihološka patnja povećava. On je ukazao na „tugu zbog gubitka voljenih, šok zbog gubitka posla, izolaciju i ograničenja kretanja, tešku porodičnu situaciju i neizvesnost i strah za budućnost“ i dodao da „pandemija kovida-19 sada pogađa porodice i zajednice dodatnim mentalnim stresom“, pri čemu su najugroženiji stariji ljudi, adolescenti i mladi.

foto: EPA/SALVATORE DI NOLFI

Kurir / R. Briza

Foto: Shutterstock