Foto: Kompanija Mastercard

FOTOROBOT SAVREMENOG SRPSKOG POTROŠAČA - JEDNOSTAVNOST I SIGURNOST PODSTIČU BESKONTAKTNA PLAĆANJA KARTICAMA

Društvo

Nedavno objavljeni rezultati MasterIndex istraživanja kompanije Mastercard pokazali su da svaki treći ispitanik, aktivni korisnik kartica plaća svakoga dana, dok je još jedna trećina ispitanika izjavila da kartice koristi par puta nedeljno. Debitne kartice u Srbiji, kao jednostavna, brza i sigurnija alternativa gotovini, najviše se koriste za kupovinu hrane i kućnih potrepština (56%) i odeće i obuće (32%) i kupovinu goriva (30%), dok se kreditne kartice, kao praktičan način za pristup dodatnim sredstvima kada je korisniku to potrebno, najčešće koriste prilikom kupovine nameštaja i kućnih aparata (51%), odeće i obuće (48%), kao i prilikom obavljanja nabavki za domaćinstvo (46%). Zadržao se i trend korišćenja kartica na internetu, pa ih 37% korisnika debitnih i 49% korisnika kreditnih kartica upotrebljava za različite kupovine, plaćanja i rezervacije na internetu.

foto: Kompanija Mastercard

Razvoj bezgotovinskog društva ne meri se samo brojem izdatih kartica i dostupnih platnih rešenja na tržištu, već i njihovom praktičnom upotrebom. Istraživanje je pokazalo da u Srbiji keš nije najpopularnija platna metoda za plaćanje manjih iznosa do 4.000 dinara, već su to standardna plaćanja karticama – 33 naspram 37 odsto u korist „plastike“ - dok još 28% ispitanika bira da takve iznose plati beskontaktno, bilo platnim karticama ili mobilnim novčanicima. Imajući u vidu da je situacija i kod većih iznosa slična jer se 69% ispitanika odlučuje da račune preko 4.000 dinara plati karticama a tek 22% gotovinom, sigurno je da možemo govoriti o pozitivnom trendu razvoja bezgotovinskih plaćanja na tržištu Srbije.

Napredovanje tehnologije umnogome je iznedrilo mnoštvo korisnih uređaja koji olakšavaju svakodnevnicu. Mobilni telefoni nisu više samo aparat preko kojeg komunicirimao i fotkamo. Oni su sve više i digitalni novčanici koji omogućavaju savremeno i bezbedno beskontaktno plaćanje tokom kupovine na fizičkim lokacijama. Plaćanja na fizičkim lokacijama se obavljaju veoma lako prislanjanjem mobilnog telefona na POS terminal dok je na telefonu otvorena aplikacija mobilnog novčanika, a zatim se plaćanje potvrđujete tako što se ili ukuca kod za otključavanje telefona ili se poslužite biometrijskim podacima, odnosno skenirate svoje lice ili otisak prsta na svom telefonu. I to je sve – čim POS terminal zatreperi zelenim svetlom, na ekranu telefona pojavi se znak da je vaše plaćanje obavljeno jednostavno, brzo i sigurno. Prednost plaćanja mobilnim novčanikom je ta što mobilni telefon uvek ostaje u vašim rukama, te možete lako pratiti troškove i štediti svoje vreme, što građani Srbije sve više prepoznaju kao prednost.

foto: Kompanija Mastercard

Beskontaktnim plaćanjem karticama služi se preko 80% MasterIndex ispitanika iz Srbije. Ipak, kada kažemo mobilna plaćanja zapravo mislimo isključivo na beskontaktna plaćanja koja se obavljaju mobilnim telefonom. Aplikacija mobilnog novčanika banke kod koje je izdata Mastercard kartica vam omogućava da digitalizujete svoju fizičku platnu karticu bilo ukucavanjem kredencijala ili njenim skeniranjem u zavisnosti od interfejsa novčanika, posle čega će vaša digitalna kartica biti tokenizovana i spremna za korišćenje kad god vam je potrebno, svuda gde već plaćate beskontaktno.

Građani Srbije su se sa biometrijom već upoznali kroz pametne telefone, tako da im je opcija da potvrde svoju kupovinu skeniranjem otiska prsta ili lica, dakle onim što jesu, umesto unošenjem PIN koda kao nečega što znaju, ali mogu i da zaborave - poznata, praktična i pouzdana. Biometrija predstavlja najsavremenije postojeće rešenje u ovoj oblasti tako da ne treba da čudi ubrzani rast u njenom korišćenju.

Budućnost plaćanja je sigurno uzbudljiva, ali ono u šta smo u kompaniji Mastercard sigurni je da će samo rešenja koja nude beskompromisnu sigurnost i besprekorno korisničko iskustvo uspeti da opstanu i ostanu prvi izbor potrošača.

Promo tekst