Prste da poližeš

Sladoled od kafe i čokolade

Recept dana
> 00:00h

Sastojci ♦ 8 žumanaca ♦ 150 g smeđeg šećera ♦ 600 ml slatke pavlake ♦ 2 kašike instant kafe ♦ 2 kašike konjaka ♦ 150 g tamne čokolade ♦ 1 kašika kakaoa u prahu Priprema U posudi izmiksajte žumanca dok smesa ne postane bleda i povezana. U lončić sipajte slatku pavlaku, dodajte kafu i zagrejte na laganoj vatri uz mešanje, dok skoro ne provri. U pavlaku počnite polako da sipate izmućena žumanca uz konstantno mešanje varjačom. Dodajte i konjak, pa nastavite da mešate dok ne dobijete gustu kremu poput pudinga. Čokoladu otopite na pari i dodajte kakao u prahu. Potpuno otopljenu čokoladu uspite u kremu i sve dobro izmešajte dok se ne poveže. Ostavite da se malo ohladi. Smesu sipajte u plastične posude i ostavite u zamrzivaču četiri sata. Poluzamrznuti sladoled izvađen iz zamrzivača u blenderu dobro izmiksajte, vratite ga u posudu i ostavite da se zamrzne na još četiri sata ili preko noći. Saveti: Pazite da vam pavlaka ne prokuva jer će se smesa zgrudvati. Kad izmešate sve sastojke, smesu zagrejte na vatri dok ne postane gusta i dok ne počne da se lepi za varjaču, pa je odmah sklonite s vatre. Pazite da vam sladoled ne zagori. Ako ne volite ukus kafe, ne morate ni da je dodajete. Možete je zameniti ekstraktom lešnika, vanile ili kokosa.