Na ročištu protiv Dragina zabagovala tehnika
Foto: Zorana Jeftić

Tehnički problemi

Na ročištu protiv Dragina zabagovala tehnika

Crna Hronika -
Sudska tehnika nije pravilno presnimila dokazne predloge tužilaštva na diskove podeljene odbrani

BEOGRAD - Pripremno ročište u procesu protiv bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina i 20 njegovih saradnika, optuženih za zloupotrebe u pančevačkoj "Azotari", nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu, ali ne izjašnjavanjem odbrane o predlozima tužilaštva, kako je bilo planirano.

Prema rečima Draginovog advokata Vladimira Horovica, pošto sudska tehnika nije pravilno presnimila dokazne predloge tužilaštva na diskove podeljene odbrani, zamenik tužioca za organizovani kriminal bio je primoran da čita svoje dokazne predloge koje je sudu predao još u septembru.

"To je bio razlog za odlaganje i u ponedeljak, a danas se ništa ne dešava, osim što tužilac čita svoje predloge, što će nastaviti i posle pauze", rekao je Horovic. Na današnjem ročištu odbrana je trebalo da se izjasni o dokaznim predlozima tužilaštva i da izloži svoje dokazne predloge.

Na kraju današjeg ročišta sud treba da odredi datum za njegov nastavak. Tek tada bi odbrana mogla da se izjasni o dokaznim predlozima tuzioca, a potom i da izloži svoje. Posle pripremnog ročišta sud će zakazati početak glavnog pretresa (suđenja) koji će biti otvoren za javnost. Dragin je u sud došao iz svog stana u Novom Sadu, pošto mu je, posle gotovo devet meseci pritvora, određena mera kućnog pritvora.

Osim Dragina, iz kućnog pritvora u sud su došla još petorica optuženih - Borislav Stojković, Dragan Tanasković, Dragan Mitić, Gordan Marković i Aleksa Obradović, dok ostalih 15 optuženih dolazi sa slobode. Vlasnik konsultantske kuće Zvonimir Nikezić, koji je takođe optužen, u julu je pušten iz pritvora uz jemstvo od milion evra u nekretninama.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Dragina i ostalih 22. maja, zbog sumnje da su zloupotrebama oštetili Azotaru za oko 25 miliona evra. Oni se terete za prodaju regresiranog mineralnog đubriva od jula 2009. do oktobra 2011. godine, suprotno uredbama Vlade Srbije. Nikezić i Dragin se terete da su osmislili način prodaje regresiranog đubriva preko "Azotare" i preporučili ljudima iz te fabrike da tako vrše prodaju đubriva.

Dragin se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja, za koju je zaprećena kazna do 12 godina zatvora, a Nikezić za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u podstrekivanju za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora. Osim Dragina i Nikezića, optužnica je zbog izvršenja produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovrnog lica u saizvršilaštvu podignuta i protiv Radosava Vujačića, privremenog zastupnika kapitala i predsednika UO u HIP "Azotara", zatim Milana Veljovića, direktora PKB, Arsenija Katanića, direktora PD "Aleksa Šantić", Dragija Lazarevića, direktora Instituta za krmno bilje, Emine Čobanski, direktora PD "Sunce" a.d, Verice Spasić, direktora PD "Invej" a.d. i Ljubomira Kuljića, direktora PD "Mlinostep".

Optužnica je podignuta i protiv Dragana Tanaskovića, direktora PD "Tan trade", Dragana Mitića direktora PD "Agro forum"i "Agromedija", Igora Saboa, direktora PD "Agroseme invest", Vere Isaković, direktora PD "Ćem co", Gordana Markovića, direktora PD "Citadela", Alekse Obradović, direktora PD "Da car euro", Srboljuba Žujovića, direktora PD "Srbokop", Dragana Petrovića, direktora PD "Mlinko amos", Vulin Dragana, direktora PD "Vulin komerc" i Veljka Radojevića, zamenika direktora HIP "Azotara". Mihajlo Grujić je optužen da je kao zamenik direktor u HIP "Azotara" izvršio produženo krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i primanje mita. Borislav Stojković, direktor PD "Tera bo" i "Sektor 120", tereti se za produženo krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i davanje mita.

U optužnici su obuhvaćena tri načina neosnovanog korišćenja budžetskih sredstava namenjenih za regresiranje kupovine mineralnih đubriva, planiranih prema Uredbama Vlade Republike Srbije kao podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji, a koja su mogla da koriste registrovana poljoprivredna gazdinstva, poljoprivredna preduzeća i zemljoradničke zadruge. Četvrti deo optužnice se odnosi na prodaju 83.126 tona neregresiranog đubriva u vrednosti od 2.038.110.020 dinara preduzećima Agroforum, Sektor 120, Da car euro i Vujadinić RMV. Zbog stečaja i blokada tih preduzeća, Azotara ne može naplatiti dospela potraživanja niti realizovati menice koje su date kao jedino sredstvo obezbeđenja za isporučeno đubrivo. Ukupna visina neplaćenih obaveza prema Azotari tih preduzća iznosi 1.912.294.063,18 dinara, to je i visina protivpravne imovinske koristi koju su sebi pribavili, obzirom da su preuzeto đubrivo dalje prodali svojim kupcima, a Azotari ga do danas nisu platili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track