STRAVIČNA STATISTIKA: U 2012. godini poginulo 155 pešaka u Srbiji!
Foto: Dado Đilas

Pešaci najčešće stradaju popodne i uveče

STRAVIČNA STATISTIKA: U 2012. godini poginulo 155 pešaka u Srbiji!

Crna Hronika -
Jedna od rizičnijih situacija je kada pešak prelazi pešački prelaz sa dve ili više saobraćajnih traka u jednom smeru, ispred zaustavljenih vozila, te postoji opasnost da ga udari vozilo koje se kreće trakom udaljenijom od trotoara

BEOGRAD - Agencija za bezbednost saobraćaja saopštila je danas da je u Srbiji u 2012. godini u saobraćajnim nesrećama poginulo 155 i povređeno 2.959 pešaka.

"Deo nastradalih su deca, kao jedna od ranjivih kategorija učesnika u saobraćaju. Tako je u prethodnoj godini u saobraćajnim nezgodama poginulo šest i povređeno 551 dete-pešak, uzrasta do 14 godina", navodi se u saopštenju.

Pešaci najčešće stradaju popodne i uveče - od 16 do 21 čas. Jedna od rizičnijih situacija je kada pešak prelazi pešački prelaz sa dve ili više saobraćajnih traka u jednom smeru, ispred zaustavljenih vozila, te postoji opasnost da ga udari vozilo koje se kreće trakom udaljenijom od trotoara.

"Da bi se sprečile takve situacije, apelujemo na sve vozače da obrate posebnu pažnju na kretanje pešaka prilikom prelaska preko obeželenog pešačkog prelaza na kolovozu sa dve ili više saobraćajnih traka u jednom smeru, posebno u situacijama kada je u nekoj od saobraćajnih traka, neposredno ispred pešačkog prelaza, zaustavljeno vozilo", navodi se u saopštenju.

Zakonom je definisano da je, ukoliko na pešačkom prelazu saobraćaj nije regulisan semaforima niti znacima policijskih službenika, vozač dužan da prilagodi brzinu vozila tako da u svakoj situaciji koju vidi ili ima razloga da predvidi, može bezbedno da zaustavi vozilo ispred pešačkog prelaza i propusti pešaka koji je već stupio ili stupa na pešački prelaz.

Poštovanje saobraćajnih propisa kojima su utvrđene obaveze vozača prema pešacima posebno je značajno u periodu kada se očekuju smanjena vidljivost i klizavi kolovozi.

Za postupanje vozača suprotno navedenoj odredbi predviđena je novčana kazna od 6.000 do 20.000 dinara i tri kaznena poena, navodi se u saopštenju.

Agencija za bezbednost saobraćaja posebno upozorava i vozače, i pešake da će jesenje i zimsko pogoršanje vremenskih uslova, kao i nastupajući praznici i slave, povećati rizik na ulicama i putevima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja