Teodor Meron: Hag će presuditi svima, osim Šešelju

Savet bezbednosti UN

Teodor Meron: Hag će presuditi svima, osim Šešelju

Crna Hronika -
Suđenje Ratku Mladiću bi moglo da traje do kraja 2016. godine, rekao je Meron koji nije mogao da kaže kada se očekuje presuda u procesu protiv Vojislava Šešelja

NJUJORK - Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN da bi prvostepeno suđenje Radovanu Karadžiću trebalo da bude završeno u oktobru 2015. godine, a Goranu Hadžiću do kraja te godine.

Suđenje Ratku Mladiću bi moglo da traje do kraja 2016. godine, rekao je Meron koji nije mogao da kaže kada se očekuje presuda u procesu protiv Vojislava Šešelja.

Meron je predstavljajući izveštaj o radu suda za period od 1. avgusta 2012. do 31. jula 2013. godine ocenio da je sud u poslednje dve decenije uradio važan posao, vodivši krivični postupak protiv 161 osobe, kao i da je pomogao nacionalnim pravosuđima na Balkanu da sama vode suđenja.

On je naveo da je prošle nedelje bio u BiH, i da je još jednom na konferenciji na kojoj je učestvovao, ""potvrđena važnost rada Haškog suda"".

Međutim, međunarodna zajednica sada mora da pomogne pomirenje naroda, kao i da pomogne žrtvama rata na prostoru bivše Jugoslavije, naveo je Meron.

On je zaključio da sud sada radi na izlaznoj strategiji i međunarodnom rezidualnom mehanizmu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track