OTVARAJU SE TAJNI ARKANOVI SEFOVI: Traže se dokazi za ratne zločine
Foto: Rojters

Zatvoreni 14 godina

OTVARAJU SE TAJNI ARKANOVI SEFOVI: Traže se dokazi za ratne zločine

Crna Hronika -
Zainteresovani smo za sadržaj Ražnatovićevih sefova kao komandanta Srpske dobrovoljačke garde radi prikupljanja dokaza o izvršenim ratnim zločinima, navodi tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević

BEOGRAD - Sudija za prethodni postupak posebnog odeljenja za ratne zločine prihvatio je zahtev Tužilaštva i izdao naredbu da se utvrdi šta je u banci pohranio pokoji komandant Srpske dobrovoljačke garde.

"Zatražili smo da se provere navodi da su u Komercijalnoj banci otkrivena dva sefa Željka Ražnatovića. Zainteresovani smo za sadržaj Ražnatovićevih sefova kao komandanta Srpske dobrovoljačke garde radi prikupljanja dokaza o izvršenim ratnim zločinima. Podsećam da je protiv Željka Raćnatovića u Hagu vođen postupak pred Mešunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Tužilaštvo za ratne zločine je tokom rada na predmetima u okviru međunarodne saradnje od Tribunala dobilo dokaze koji su bili predmet optužnice protiv Ražnatovića. Pristigli materijal upravo proveravamo i za izvesno vreme će se znati da li ćemo pokrenuti neki krivični postupak vezan za događaje koji su bili predmet rada Haškog tužilaštva i suda", izjavio je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

U haškoj optužnici podignutoj 1997. Ražnatović se tereti isključivo za zločine koje je njegova paravojna formacija "Tigrovi" izvršila u Sanskom Mostu septembra 1995. godine, uključujući i dva masovna ubistva.

Pod Ražnatovićevom komandom i kontrolom Arkanovi "Tigrovi" su, prema navodima, prvo masovno ubistvo izvršili 20. septembra 1995. Tog dana su, kako se navodi, 12 muslimanskih civila iz Savskoh mosta odvezli na izolovanu lokaciju u selu Trnovo i pucali u njih. Streljanje je preživeo samo jedan čovek, koji je tom prilikom teško ranjen.

Dan kasnije Arkanovi "Tigrovi" su u selu Sasina izveli na streljanje 67 muškaraca i jednu ženu, starih između 18 i 75 godina. Svi su takođe bili iz Sanskog Mosta, a masakr je preživelo dvoje.

O Arkanovim sefovima bilo je reči i na suđenju Svetlani Ražnatović, koju je Vojislav Đurković iz Bijeljine tužio zbog navodnog duga od 116.000 evra. Na predlog Đurkovićevog advokata Viši sud je decembra prošle godine naložio da se utvrdi šta je u sefovima.

Komercijalna banka je potvrdila da su iza Ražnatovića ostala dva sefa i saopštila da nisu otvarani punih 14 godina. Sef se otvara sa dva ključa - ključem koji pripada banci i ključ koji pripada korisniku. Ne zna se gda su Arkanovi ključevi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track