Preševo: Norveški državljanin Knut bio u kontaktu sa ekstremistima?

Istraga o smrti

Preševo: Norveški državljanin Knut bio u kontaktu sa ekstremistima?

Crna Hronika -
Knut Tejsnes Stanojevski boravio u kući u koju je dopremljeno telo Albanca ubijenog u Siriji

PREŠEVO - Tajni kontakti?Norveški državljanin Knut Tejsnes Stanojevski (39), koji je stradao u subotu u razmeni vatre s policijom u Preševu, po svemu sudeći, održavao je sumnjive kontakte s albanskim ekstremistima iz ovog grada, utvrdila je dosadašnja istraga. Dobro obavešteni izvor Kurira tvrdi da je Stanojevski nedavno bio u jednoj kući u Preševu kad je dopremljeno telo albanskog dobrovoljca koji je nastradao u građanskom ratu u Siriji, ali se ovaj događaj zasad ne dovodi u direktnu vezu s dešavanjima od subote.Bio pijan?Naš sagovornik ističe da Knut u Preševu nije bio poznat po agresivnom ponašanju, iako je često bio viđen po gradu.- Ljudi su ga viđali na mestima gde bi se to najmanje očekivalo. Tako je bio prisutan kad je nedavno dopremljeno telo Albanca koji je poginuo u Siriji. Takođe, posećivao je mesta gde mnogi Albanci nemaju pristupa, pa sumnjamo da je održavao kontakte s albanskim ekstremistima, ali još se ne zna zbog čega. Ipak, dosadašnja istraga nije potvrdila prvobitne informacije da je Norvežanin bio vehabija - objašnjava naš izvor.Kako je dosad utvrđeno, pre nego što je došlo do pucnjave u naselju Železnička stanica, gde uglavnom žive Srbi, izbila je rasprava između Knuta i žandarma Branka P. (40).- Norveški državljanin prišao je žandarmu koji je bio na svom radnom mestu i krenuo nešto da mu govori na norveškom jeziku. Veoma se čudno ponašao, delovao je da je pod dejstvom alkohola. Žandarm mu je rukom pokazao da se udalji, ali je on dohvatio ciglu i udario ga u glavu. Potom mu je oteo pušku i krenuo da puca u njega, ali ga je, srećom, promašio - kaže izvor Kurira i dodaje da je moguće da je Stanojevski napao žandarma usled psihičkih problema.Znao da barata oružjemPrema rečima meštana, kad je Stanojevski zapucao, svima se sledila krv u žilama.- Delovao je kao da zna da barata oružjem. U tom trenutku pojavio se policijski minibus, pa je zapucao i na njih. Onda je počeo da trči prema svojoj kući. Policija ga je ubrzo opkolila i posle nekoliko minuta pucnjave bio je mrtav - ispričao je meštanin R. J.

Obračun... Mesto gde je Stanojevski ubijen
Obračun... Mesto gde je Stanojevski ubijen

Pitali se šta radi u PreševuSVIMA BIO ČUDANBoravak Tejsnesa sa suprugom Natalijom iz Kumanova u Preševu većini meštana bio je čudan.- Nije mnogo pričao, delovao je kao da ništa ne razume - kaže V. I. On dodaje da su se mnogi pitali otkud se Norvežanin nastanio baš u naselju Železnička stanica.- Možda zato što je blizu granica, ima i emigranata, svakojake trgovine. Mnogi su sumnjivo vrteli glavom kad bi videli Knuta - rekao je V. I.

Ambasada NorveškeTEJSNES NIJE BIO VEHABIJAAmbasador Norveške Nils Ragnar Kamsvaga izjavio je za Kurir da oni sarađuju s nadležnim organima Republike Srbije u vezi s ovim incidentom.- Prema informacijama koje ima Ambasada Norveške u Beogradu, Tejsnes nije bio pripadnik pokreta vehabija - rekao je ambasador Nils Ragnar Kamsvaga.(NA. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track