TUŽILAŠTVO: Podignuta optužnica protiv Brežančića i Janića!
Foto: Kurir

Malverzacije sa dozvolama za izgradnju

TUŽILAŠTVO: Podignuta optužnica protiv Brežančića i Janića!

Crna Hronika -
Brežančiću i Janiću se na teret stavljaju krivična dela primanje i davanje mita i zloupotreba službenog položaja, precizirao je užilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević

BEOGRAD - Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv vlasnika preduzeća "MB Gas oil" Mileta Brežančića i nekadašnjeg pomoćnika ministra zaštite životne sredine i prostornog planiranja Nebojše Janića.

Njima se na teret stavljaju krivična dela primanje i davanje mita i zloupotreba službenog položaja, precizirao je užilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Krivična dela su izvršili u vezi sa izdavanjem urbanističkih dozvola za izgradnju pristana, pretakališta, gasovoda i skladišta za Brežančićevo preduzeće MB Gas na zemljištu šećerane Dimitirje Tucović koje je u državnom vlasništvu.

Istragom je utvrđeno da je Brežančić dao mito od 2.000 evra Janjiću da bi mu dao upotrebnu dozvolu za ceo objekat i sticanje prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta od 1hektar 41 ar i 91 metar kvadratni na zemljištu šećerane.

Vrednost objekta za koje je nezakonito izdata građevinska i upotrebna dozvola je 12.206.411 evra, istakao je tužilac.Protiv njih je u oktobru prošle godine pokrenuta istraga zbog sumnje da je Janjić tokom 2009. i 2010. godine, dok je bio pomoćnik ministra Olivera Dulića, u dva navrata, primio poklon u novcu - ukupno 152.000 evra.

Tužilaštvo je, međutim, prošle sedmice obustavilo istragu u delu kojim se Brežančić i Janjić terete za primanje odnosno davanje mita u iznosu od 150.000 evra u toku 2009. godine.

Zbog ove istrage, Janić je bio uhapšen 2. oktobra prošle godine i proveo je nešto više od mesec dana u pritvoru, a Brežančić mesec i 10 dana.

Nebojša Janjić bio je pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića i savetnik gradonačelnika Subotice, član opštinskog veća i pomoćnik direktora za investicije pri Direkciji za izgradnju grada Subotice.Od oktobra 2012. do aprila 2013. godine obavljao je dužnost pomoćnika gradonačelnika Subotice Modesta Dulića, zadužen za oblast investicija, urbanizam i komunalno uređenje.

U oktobru prošle godine tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv Janjića, Dulića i bivšeg direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka u vezi sa izdavanjem dozvole slovenačkoj firmi "Nuba invest" za postavljanje optičkih kablova, ali nije tražilo da im se odredi pritvor.

Protiv Janjića, Dulića i Drobnjaka u toku je dopuna istrage povodom tog slučaja, pošto je Apelacioni sud vratio optužnicu tužilaštvu za organizovani kriminal na doradu krajem juna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track