SEAD PLOJOVIĆ POD ISTRAGOM I U HRVATSKOJ: Doru Bilić odveo u Siriju!
Foto: Kurir Štampano

Vođa zagrebačkih vehabija

SEAD PLOJOVIĆ POD ISTRAGOM I U HRVATSKOJ: Doru Bilić odveo u Siriju!

Crna Hronika -
Seada Plojovića hrvatsko tužilaštvo tereti da je zajedno sa svojom sestrom Nervesom odveo Doru Bilić u Gornju Maoču gde su je venčali sa Seadom Avdićem, a onda ih ispratili do Sirije gde su ratovali na strani džihadista i bili ranjeni

ZAGREB – Sead Plojović jedan od petorice optuženih vehabija za terorizam, finasiranje, organizovanje i sudelovanje u građanskom ratu u Siriji, koji je pod istragom srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal, bio je pre hapšenja pod prismotrom hrvatske obaveštajne službe.

Plojović koji je uhapšen u martu ove godine u Beogradu, a kome je u međuvremenu produžen pritvor, dugo vremena je bio pod prismotrom hrvatskih obaveštajaca, a pod lupom je bila i njegova sestra Nervesa jer su oni organizovali odlazak hrvatske državljanke Dore Bilić i njenog supruga Seada Avdića, kao i još nekolicine devojaka iz Hrvatske u Siriju i Irak na teritoriju koju kontroliše ISIS.

Prema nezvaničnim informacijama upravo su brat i sestra Sead i Nervesa Plojović odveli Doru Bilić kod vehabija u Gornju Maoču, gde su organizovali njeno venčanje sa Seadom Avdićem, posle čega su oboje otišli u Siriju gde su ranjeni.

I sam Sead je dugo vremena živeo u Zagrebu, gde je prema nepotvrđenim informacijama stekao i hrvatsko državljanstvo. Njegova porodica koja i dalje živi u Zagrebu trenutno je pod prismotrom hrvatske obaveštajne službe.

Upravo su pojedine evropske i hrvatske obaveštajne službe njega identifikovale kao osobu koja je zadužena bila za osnivanje vehabijskog pokreta u Hrvatskoj.

Obaveštajni podaci terete Plojovića da instrukcije dobija iz Beča od tamošnjeg radikalnog imama Muhameda Porče. Takođe potvrđene su Plojovićeve veze sa vehabijama u Gornjoj Maoči i drugim mestima u BiH.

Plojović se u optužnici zajedno sa osumnjičenima Mujovićem, Podbićaninom i Crnovršaninom terete da su od istomišljenika u Republici Srbiji i zemalja u regionu – BiH i Hrvatskoj i više zemalja Zapadne Evrope - Austriji, Nemačkoj i Luksemburgu, kontinuirano prikupljali novčana sredstva i finansirali odlazak više građana Republike Srbije i drugih zemalja, najpre u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište, tako što su u prostorijama mesdžida „Furkan“, u Novom Pazaru, osobama iz Republike Srbije i inostranstva, koja su se uputila u Siriju radi učešća u oružanim sukobima, organizovali prihvat radi odmora, opremanja i pružanja neophodnih informacija pred nastavak puta.

U optužnici koju je podiglo srpsko tužilaštvo navodi se da je jedan od optuženih Tefik Mujović bio stacioniran u Istanbulu gde je dočekivao nove borce koji su dolazili iz Srbije, Bosne i Hrvatske koji su se pridruživali džihadistima u Siriji. Mujović je prema otužnici bio logističar koji je finasirao njihov boravak u Turskoj i bezbeđivao njihovo prebacivanje na sever Sirije do grada Aziz gde ih je čekao takođe jedan od optuženih Abid Podbićanin koji je organizovao njihovo prihvatanje, smeštaj i vojnu obuku.

Prema navodima optužnice, Podbićanin, Mujović, Crnovršanin i Kasumović su se u Siriji pridružili oružanom delu ISIS, dok su Podbićanin, Mujović i Kasumović sudelovali i u oružanim akcijama. Podbićanin je čak komandovao jednom od jedinica.

Mujović je čak javno podsticao na teroristička dela jer je na Fejsbuku postavio niz sadržaja kojima se veliča ISIS. Pozivao je na borbu, nasilje i ubistva te na samoubilačke akcije u Raškoj oblasti, Beogradu i Rimu.( Jutarnji.h/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track